Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novorođenčad čije majke tijekom trudnoće ne konzumiraju ostatnu količinu kalorija, kasnije bi se tijekom života mogla naći u rizičnoj skupini osoba kod koje se razvija ateroskleroza.


Ateroskleroza je bolest koja u konačnici može dovesti do srčanih oboljenja ili moždanog udara, izvijestili su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Southampton, objavivši rezultate svoje studije u časopisu "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology", prenosi BBC. 

Vezani članci Prehlada i viroza (Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL) Stotine hospitalizirane zbog misteriozne bolesti: Mučnina, nesvjestica, glavobolja... Slika nije dostupna Beba umrla od legionarske bolesti

U istraživanju provedenom na oko dvije stotine djece čije su zdravstveno stanje pratili, znanstvenici iz Southamptona ustvrdili su da su stijenke arterija devetogodišnjaka bile zadebljanije, ukoliko su njihove majke tijekom trudnoće uzimale manje količine kalorija od preporučenih. 

Tim stručnjaka izvijestio je kako razlozi te očite veze još nisu sasvim jasni te da su potrebna daljnja istraživanja da bi ih se povezalo.