Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je za ovu sezonu gripe 700.000 doza cjepiva, od čega bi prvi dio trebao stići u Hrvatsku do kraja listopada.


Ovogodišnja narudžba veća je za 137.000 doza od lanjske, kada je pojava ptičje gripe u svijetu izazvala pojačani interes za cijepljenje i u Hrvatskoj.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija - 1 "Miješanje u pravo na privatni život bilo je opravdano": Može li nakon povijesne presude cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno? Ilustracija Ministri zdravstva EU-a bez dogovora o cjepivu AstraZenece: "Nužan je pristup koji građane ne zbunjuje i ne potiče sumnje u cjepivo"

HZJZ je u proljeće anketirao Županijske zavode za javno zdravstvo, i na temelju tih rezultata došlo se do procjene da će za ovu sezonu trebati čak 700.000 doza.

"Humano cjepivo protiv gripe ne štiti od ptičje gripe, no u Hrvatskoj ionako dosad nitko nije obolio od ptičje gripe, pa građani mogu bizi mirni", poručuju iz Zavoda. 

I ove godine očekuju se inačice uobičajenih sojeva virusa gripe - virusi A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Kalifornija H3N2, te virus B tipa Šangaj.

Cijepljenje građana trebalo bi započeti početkom studenog, a cjelokupna pošiljka cjepiva u Hrvatsku će stići do kraja tog mjeseca. 

Cjepivo za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje je besplatno, a za ostale će vjerojatno biti nešto skuplje od lanjskih 30 kuna, budući da ga je HZJZ morao nabaviti od više proizvođača.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić najavio je
nedavno da će Imunološki zavod u Zagrebu ponovno početi proizvoditi cjepivo protiv gripe, koje se prestalo proizvoditi 1986.

Ljubičić je rekao da Hrvatska godišnje izdvaja četiri milijuna eura za uvoz cjepiva protiv gripe (gotovo 30 milijuna kuna), pa bi bilo logično da se taj iznos usmjeri u vlastiti pogon, kako bi se pokrenula proizvodnja.