Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene koje su pobjedile rak dojke u čak 37 posto slučajeva sklonije su samoubojstvu. Uz to taj rizik raste čak do 25 godina nakon dijagnoze.


Prijašnje su studije istraživale rizik od samoubojstva kod preživjelih od raka dojke, ali nisu uzimali u obzir dugotrajnost tog rizika, objasnila je dr Catherine Schairer s Nacionalnog instituta za tumore u Rockville, u Sjedinjenim Državama. 

Vezani članci Policija provodi kontrole na njemačkoj granici, ilustracija Nijemci presudili: Hrvatska na listi visokorizičnih zemalja zbog širenja zaraze, pogledajte pravila za ulazak i izlazak iz zemlje Slika nije dostupna Ako vam dođe zapaliti cigaretu, popijte čašu vode

Istraživanje dr Schairer i njezinog tima uključivalo je 723,810 žena koje su preživjele zloćudnu bolest, a kojima su dijagnoze postavljene u vremenu od 1953 do 2001 godine. Većina je žena čiji su slučajevi analizirani u sklopu istraživanja s područja Sjedinjenih Država i Skandinavije. 

Do 2002. godine od toga je čak 836 žena počinilo samoubojstvo. Tako ispada da se na 100 tisuća žena oboljelih od raka dojke na godinu na samoubojstvo odluči njih nešto više od četiri. 

Čak 25 godina nakon dijagnoze pojačan rizik od samoubojstva postoji kod 35 posto izliječenih. 

'Iako se čini da je kumulativni problem pojačanog rizika od samoubojstva mali, rezultati našeg istraživanja pokazuju koliko je unutar liječenja oboljelih od raka dojke važna psihološka pomoć' istaknula je dr Schairer .