Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žlica meda može ublažiti noćni kašalj te pomoći djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazala je studija kojom je bilo obuhvaćeno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.


Djeca su bila podijeljena u tri skupine od kojih je jedna dobivala sirup protiv kašlja, druga med, a treća ništa i med se pokazao najboljim rješenjem.

Vezani članci Premijera Plenkovića muči kašalj Premijer otkrio zašto već danima učestalo kašlje: "Trenutno sam 'corona resistent', a vidjet ćemo što će biti kasnije" Slika nije dostupna Pet bakinih savjeta o zdravlju koje je potvrdila i znanost

'Rezultati su bili tako čvrsti da možemo jasno reći da je med bolji, nego ne davati nikakav lijek, dok sastojak sirupa dextromethorphan nije dobar', rekao je dr. Ian M. Paul sa sveučilišta u Hershey u Pennsylvaniji.

Dextromethorphan se naširoko koristi, no nema dokaza da djeluje, a nosi određen rizik, kazaoje dr. Paul.

Med se pak koristi diljem svijeta kao narodni lijek protiv kašlja i sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže olakašti kašalj, objasnili su Paul i njegove kolege. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuće na iziritirano grlo, a važan je možda i zato jer ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana, zbog rijetke, ali ozbiljne opasnosti da bi mogao izazvati trovanje hranom poznato kao botulizam.

Za stariju djecu općenito je siguran, ali dozu valja povećavati
usporedo sa starošću djeteta. Pola žlice dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu žlicu valja dati djeci od šest do 11 godina. Dvije žlice trebaju uzeti dvanaestogodišnjaci i stariji.