Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stres koji mogu prouzrokuju neke informacije na Facebooku mogu dovesti do velikih napada astme kod bolesnika koji boluju od ove bolesti.


Pet liječnika pratilo je slučaj 18-godišnjeg mladića kojem se astma povlačila sve dok nije prekinuo sa svojom djevojkom te ga je ona izbrisala s popisa prijatelja na svojem Facebook profilu. Kako bi se ponovo probao 'sprijateljiti' s njom, promijenio je ime i poslao joj novi zahtjev za prijateljstvo. Ubrzo je utonuo u depresiju, a pogled na slike bivše djevojke ostavio ga ja bez zraka i prouzrokovao napade astme, donosi britanski The Telegraph.

Vezani članci Slika nije dostupna Oprez: Alergije ove godine još jače! Slika nije dostupna Sirija: Slavni novinar NYT-a umro na tajnom zadatku

>> Facebook zna kad ćete 'dobiti nogu'

>> Dobila otkaz jer je za vrijeme bolovanja koristila Facebook

Nakon što je njegova majka shvatila kako se napadi astme događaju samo nakon posjete Facebooku, slučaj su počeli proučavati liječnici koji su došli do zaključka kako izlaganje neprijatnim informacijama na socijalnim mrežama može prouzrokovati pojačani stres i napade astme.

'Isključili smo sve druge mogućnosti jer su se napadi astme događali samo nakon posjete Facebooku te gledanja slika i čitanja stvari koje su vezane za emocionalnu nestabilnost. Kod osoba koje su inače sklone depresiji, a mnogi tinejdžeri često pate od takvih situacija, ovakve stvari mogu dovesti do pogoršavanje zdravstvenog stanja', komentirao je dr. Gennero D'Amato, pacijentov liječnik.

Nakon što su ga liječnici i roditelji uspjeli odgovoriti da ne posjećuje svoj Facebook profil, mladićevo stanje se popravilo iako je svoju bivšu djevojku susretao u školi i na ulici. Napadaja astme u tim situacijama nije bilo. Stres mu se događao samo za vrijeme boravka na internetu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju