Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski znanstvenici su identificirali genetsku varijantu koja smanjuje izglede za razvoj nekoliko tipova karcinoma.


Istraživači su u časopisu Nature Genetics objavili kako su nakon analize DNK 10000 ispitanika utvrdili da je inačica gena po imenu CASP8 mnogo češća kod osoba koje nemaju rak.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Zajednička fotografija sudionika (Foto: Dnevnik.hr) Žene oboljele i liječene od raka poručile da za hodanje nema ograničenja

Daljnje analize su pokazale da je ova genetska varijanta povezana sa smanjenim rizikom obolijevanja od raka pluća, jednjaka, želuca, debelog crijeva, vrata maternice i dojke.

CASP8 je zadužen za regulaciju programiranog odumiranja stanica, procesa koji onemogućuje njihovo nekontrolirano dijeljenje i širenje.

Kineski znanstvenici vjeruju da proučavana inačica gena CASP8 ključna i za normalno funkcioniranje T-limfocita, komponente imunološkog sustava koja je prva linija obrane od malignih i predmalignih stanica.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 2005. godine je od raka umrlo 7,6 milijuna ljudi, odnosno 13% svih preminulih.

Procjene pokazuju da će od raka 2015. godine umrijeti 9 milijuna ljudi, a 2030. čak 11,4 milijuna.