Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od gube, bolesti koja je izlječiva, ali nipošto nije iskorijenjena, svake godine oboljeva tristotinjak tisuća ljudi u svijetu, među kojima će mnogi, kod kojih je bolest kasno dijagnosticirana, trpjeti teške posljedice, ističe francuska zaklada Raoul Follerau.


Gotovo 300.000 novih slučajeva bolesti utvrđeno je 2005., prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), od čega se 30.000 odnosi na djecu. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Malo pozitive za kraj godine: Izgleda da je omikron blaži od delte, booster djeluje, a napravljena je i tableta protiv korone Tablete, ilustracija Amerika odobrila Pfizerov lijek protiv koronavirusa za kućnu uporabu: Uzima se dvaput dnevno tijekom pet dana

'Jedno dijete obolijeva od gube svakih dvadeset sekunda',
ističe zaklada koja poziva javnost da pokaže svoju velikodušnost u prikupljanju novca u subotu i u nedjelju.

Lijek koji se sastoji od triju antibiotika otkriven je početkom 80-ih i zahvaljujući njemu izliječeno je 14 milijuna ljudi. No dva do tri milijuna njih i dalje osjećaju posljedice te bolesti.

Uzročnik gube je bacil srodan bacilu tuberkuloze, Mycrobacterium leprae ili Hansenov bacil, po imenu norveškog biologa koji ga je izolirao.

 Bolest se polako razvija, a inkubacija može trajati deset,
pa i dvadeset godina.

Guba hara u onim dijelovima svijeta gdje siromašni stanovnici nemaju novca za lijekove i gdje vladaju loši higijenski uvjeti, kao što su Madagaskar, Mozambik, Brazil, Indija, Nepal.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju