Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Guba nastavlja harati i ostavljati posljedice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od gube, bolesti koja je izlječiva, ali nipošto nije iskorijenjena, svake godine oboljeva tristotinjak tisuća ljudi u svijetu, među kojima će mnogi, kod kojih je bolest kasno dijagnosticirana, trpjeti teške posljedice, ističe francuska zaklada Raoul Follerau.

Gotovo 300.000 novih slučajeva bolesti utvrđeno je 2005., prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), od čega se 30.000 odnosi na djecu. 

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Nadia Ucović (Foto: Dnevnik.hr) Borba za jedini lijek Koliko dugo još Nadia može čekati dok joj prijeti smrtonosna bolest? ''Gubimo snagu polako i to nas uništava''

'Jedno dijete obolijeva od gube svakih dvadeset sekunda',
ističe zaklada koja poziva javnost da pokaže svoju velikodušnost u prikupljanju novca u subotu i u nedjelju.

Lijek koji se sastoji od triju antibiotika otkriven je početkom 80-ih i zahvaljujući njemu izliječeno je 14 milijuna ljudi. No dva do tri milijuna njih i dalje osjećaju posljedice te bolesti.

Uzročnik gube je bacil srodan bacilu tuberkuloze, Mycrobacterium leprae ili Hansenov bacil, po imenu norveškog biologa koji ga je izolirao.

 Bolest se polako razvija, a inkubacija može trajati deset,
pa i dvadeset godina.

Guba hara u onim dijelovima svijeta gdje siromašni stanovnici nemaju novca za lijekove i gdje vladaju loši higijenski uvjeti, kao što su Madagaskar, Mozambik, Brazil, Indija, Nepal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene