Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje GfK, kojemu je cilj bio provjeriti koliko predstavnici farmaceutskih tvrtki ometaju svojim posjetama rad liječnika, pokazalo je da oni prosječnog liječnika tjedno posjete 2-3 farmaceutska predstavnika, te da ih liječnici doživljavaju kao korisnu stučnu pomoć i kao vrlo malu ili nikakvu smetnju.


U anketi, koja je provedena telefonom kompjuterskim odabirom ispitanika, sudjelovao je 151 liječnik obiteljske medicine i 221 specijalist. Utvrđeno je da svakog liječnika suradnici farmaceutskih tvrtki posjete ponekad a prosječnog liječnika tjedno posjete 2 do 3 suradnika. Njihov posjet traje prosječno 12,4 minute čime mu 'oduzmu' 26 minuta tjedno. Istraživanje je pokazalo da ove posjete u pravilu ne ometaju liječničke poslove vezane uz pacijente, a ni ostale poslove vezane uz ustanovu u kojoj rade - te usprkos posjetima stručnih suradnika, 90 posto liječnika izjavljuje da se nikad nije dogodilo da nešto od svojeg redovnog posla ne stignu obaviti, dok se kod ostalih 10 posto tako nešto dogodi 1-2 puta godišnje.

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija na festivalu glazbe: Unatoč naporima liječnika, preminuo 22-godišnji njemački državljanin Problem s kolima hitne pomoći Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

Čak 84 posto liječnika smatra da su informacije koje dobiju od stručnih suradnika farmaceutskih kompanija korisne, a samo 3 posto smatra da im te informacije ne pomažu. Zanimljivo je da stručni suradnici rjeđe obilaze liječnike specijaliste, a češće liječnike opće/obiteljske medicine, što je vjerojatno posljedica šireg raspona različitih dijagnoza kojima se bavi obiteljska medicina, stoji u istraživanju. Isto tako, u posjetu obiteljskim liječnicima stručni se suradnici zadržavaju kraće, prosječno manje od 10 minuta, no odnos prema njima i procjena koristi od informacija koje donose jednaka je u obje skupine liječnika. (Hina)