Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjeti nutricionista

Evo kako se pametno hraniti na poslu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici iz naše iduće priče krenuli su u borbu za zdraviji život. Već drugu godinu u svojoj tvrtki organiziraju Zeleni tjedan na kojem ih stručnjaci poput nutricionista savjetuju kako i u kantini pronaći zdravi obrok, te kojom hranom ublažiti stres.

Igor Cigrovski je inženjer koji baš poput svojih kolega dane provodi sjedeći. 'Uglavnom se hranim tu u menzi tako da jedino preko vikenda kuhamo doma, onda se trudimo malo onako zelenije', kaže Igor.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Prehrana u kantini ne mora nužno biti loša, kaže nutricionistkinja Sanja Čosić. Unatoč tome što kažu pojedine dijete, prema piramidi prehrane najveći unos trebaju biti ugljikohidrati. 'Znači, kroz voće i povrće te onda malo manje proteina. Znači mesa, te masti u najmanjoj količini', savjetuje nutricionistkinja Čosić.

>> Jeftinija protiv skuplje hrane - Tko je pobijedio u kvaliteti?

Soljenje apsolutno svega u nenormalnim količinama dugoročno je loše jer uzrokuje visok krvni tlak, izvlači se kalcij iz kostiju, kaže nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

Neredovita prehrana i nedovoljan unos tekućine pogoduje stresu. A on se najviše taloži u crijevima. Prirodni lijek krije se u voću i povrću i njihovom učinku antioksidansa. 'Olakšava nam se probava, i samim time smo zadovoljniji, imamo više energije i jednostavno razrađeniji i to pozitivno djeluje na organizam', kaže Čosić.

Mnogi nedovoljan unos zdravih namirnica nadomještaju korištenjem dodataka prehrani. 'Zdravim osobama se ne preporučuje jer sve ono što je potrebno, ako se pravilno hrane, dobiti će iz same hrane', kaže nutricionistkinja Šoštarić.

Čak i oni koji danima sjede u uredu mogu naći trenutke za kretanje. 'U tome pomažu i česti telefonski pozivi pa onda šetam po hodniku kao profesor Baltazar, to mi bude lakše', kaže zaposlenik Tomislav Stašić.

Baš kao što nutricionisti savjetuju, Tomislav jede do pet puta na dan. Za njega ne postoji zabranjena hrana. Važno je samo kada što jede i u kojim količinama. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene