Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo!

Jeftinija protiv skuplje hrane - Tko je pobijedio u kvaliteti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka trgovina je ima - svoju marku hrane koja je, najčešće, i mnogo jeftinija. Ali znači li razlika u cijeni i razliku u kvaliteti?

Ekipa Provjerenog napunila je dvije trgovačke košarice tjesteninom, jogurtom, čajnom kobasicom, hrenovkama i keksima. U jednoj su bile te namirnice, ali jeftinije, robne marke, a u drugoj skuplje, poznate marke. Razlika u računu za te dvije košare je bila 19 kuna.

Pročitajte i ovo Provjereno: problemi na Murteru - 5 Priča provjerenog Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…" Kako izgleda sretna obitelj? - 1 Donosi Provjereno Marija je udomila četrnaestero djece, a Marina brine o autističnome unuku: "Najviše što možete dati, dat ćete za obitelj!"

Namirnice su odnijeli u Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u potrazi za odgovorom na pitanje – znači li manja cijena hrane i lošiju kvalitetu? Pet dana trajalo je ispitivanje, a dok su čekali – isto pitanje postavili su i obitelji Gašparović iz Ogulina.

„Nisam više zadovoljna tjesteninom, ona koliko god je skuhana, ona je brašnasta. Voda je jednostavno bijela, a okusa nema nikakvoga. Paštete i riblje konzerve su me također razočarale“, kaže Sabina u čijem hladnjaku dobar dio polica zauzima upravo hrana robnih marki. Ona točno zna što njoj, njezinom mužu i dvojici sinova odgovara. „Kekse, umake, ulje, šećer, sol, određene salame, sireve uzimam u njih“, nabraja Sabina samo dio jeftinijih namirnica koje su još uvijek njezin izbor. S njima ipak puno uštedi, a jednako im se sviđaju kao ista, ali skuplja hrana. 

Malo kupaca zapravo zna da hranu robnih marki proizvode renomirani proizvođači. To nije informacija koja se drži u tajnosti, već da bi se do nje došlo, moraju se čitati sitna slova na pakiranjima. Ekipa Provjerenog zato je slučajnim prolaznicima pripremila degustaciju: isprobavali su dvije marke paštete i isto toliko marki keksa, zatim su odabirali koja im se više sviđa, a da nisu znali o kojim proizvođačima je riječ. 

Što su o razlici u kvaliteti između jeftinije i skuplje hrane rekli prolaznici, a što analize u laboratoriju – doznajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene