Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Epiduralna spriječava dojenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzimanje epiduralne anestezije za olakšavanje porođajnih bolova može stvoriti poteškoće kod dojenja, pokazuje najnovija studija.

Istraživači su zaključili da žene koje uzimaju epiduralnu anesteziju imaju veće šanse za probleme u prvom tjednu dojenja, te je veća vjerojatnost da će prerano prestati u potpunosti dojiti svoju bebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokazalo istraživanje Porodi danas traju dulje nego prije 50 godina Slika nije dostupna Rodila dvojke Trudove imala 75 dana

Studija australskih istraživača obuhvatila je 1.300 žena koje su rodile 1997. godine. Dokazano je da sastojak epiduralne anestezije može utjecati na bebu ili se dogodi da žene koje nisu osjetile porođajne bolove vrlo lako odustaju od dojenja, kažu znanstvenici. 

Znanstvenike je zainteresirala uzročno-posljedična veza rađanja i dojenja djece. Od 416 žena koje su primile epiduralnu, njih 172 su imale i carski rez. Studija govori kako 93 posto žena doji svoje dijete u prvih tjedan dana, a one žene koje su primile epiduralnu, vjerojatno će imati probleme. 

Žene koje su primile epiduralnu  vjerojatnije će prije šest mjeseci u potpunosti prestati s dojenjem dok žene koje su rodile bez epiduralne to, najvjerojatnije, neće učiniti.

No, britanski znanstvenici kažu da nema mjesta za uzbunu. Da je slučaj toliko ozbiljan zasigurno bi se oglasio Internacionalni časopis za dojenje.

Oko 20 posto Britanki odlučuje se za epiduralnu anesteziju; ona se daje  u područje blizu hrptene moždine kako bi olakšale porođaj. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene