Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvostruko veću vjerojatnost da počnu prerano konzumirati alkohol imaju mladi ljudi kojima škola nije omiljeno mjesto, a što više piju veća je i vjerojatnost za ranije stupanje u spolne odnose.


Riječ je o rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu 'John Moore' u Liverpoolu tijekom kojeg je ispitana 3.641 osoba starosti između 11 i 14 godina. Kod onih koji alkohol piju barem jednom tjedno pokazalo se da će deset puta vjerojatnije stupiti u spolne odnose, prenosi BBC.

>> Mladi i alkohol: Dokazivanje na cesti najkraći put do nesreće

Vezani članci Alkotest, ilustracija (Ne)slavni rekorder: Dobio kaznu od 42 tisuće kuna jer je napuhao 3,3 promila Prometna policija, ilustracija Dobio je paprenu kaznu: 36-godišnjak bez vozačkog ispita i s 3 promila alkohola u krvi bježao policiji

>> Istraživanje: 63 posto mladih do 17 godina konzumira alkohol

Istraživanje je pokazalo i povezanost između općeg nezadovoljstva i ispijanja alkohola. Djeca kojima škola nije bila ugodno mjesto za provođenje vremena pokazala su duplo veću sklonost pijenju i bila su sklonija seksualnim aktivnostima, uključujući i spolne odnose. Djeca su, između ostalog ispitivana o općoj dobrobiti, mišljenju koje imaju o svom izgledu, vremenu koje provode s roditeljima i nastavnicima. Pokazalo se da će oni koji imaju nesređenu obiteljsku situaciju i teže razgovaraju s roditeljima i nastavnicima lakše početi piti. 

Vođa istraživanja, Mark Bellis, rekao je kako je studija pokazala da će djeca koja piju i spolno su aktivna češće biti nezadovoljna školom i obiteljskim životom. Zbog toga lako mogu izgubiti potporu najbližih i obrazovne ustanove te povećati rizik od tinejdežrskih trudnoća i dobivanja spolnih bolesti.

I kod nas ista situacija

Prema riječima profesora Danijela Buljana, predstojnika Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice 'Sestara milosrdnica', ni situacija u Hrvatskoj nije bitno drugačija. Kako kaže, 'općenito je točno da su djeca nezadovoljna iz bilo kojih razloga, bilo to obiteljskih ili nekih drugih, u većem riziku da puno prije počnu piti pa i uzimati druga sredstva ovisnosti. Kompletna situacija koja dovodi do uzimanja alkohola dovodi i do toga da djeca stupaju u rizične seksualne odnose'. Dodao je kako je dob u kojoj djeca počinju sa prvim alkoholiziranjima slična je u svim europskim zemljama pa tako hrvatski osnovnoškolci sa prvim opijanjima počnu već u svojoj dvanaestoj godini.