Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi i alkohol

Djeca sa prvim alkoholiziranjem počinju već sa 12 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvostruko veću vjerojatnost da počnu prerano konzumirati alkohol imaju mladi ljudi kojima škola nije omiljeno mjesto, a što više piju veća je i vjerojatnost za ranije stupanje u spolne odnose.

Riječ je o rezultatima istraživanja provedenog na Sveučilištu 'John Moore' u Liverpoolu tijekom kojeg je ispitana 3.641 osoba starosti između 11 i 14 godina. Kod onih koji alkohol piju barem jednom tjedno pokazalo se da će deset puta vjerojatnije stupiti u spolne odnose, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

>> Mladi i alkohol: Dokazivanje na cesti najkraći put do nesreće

>> Istraživanje: 63 posto mladih do 17 godina konzumira alkohol

Istraživanje je pokazalo i povezanost između općeg nezadovoljstva i ispijanja alkohola. Djeca kojima škola nije bila ugodno mjesto za provođenje vremena pokazala su duplo veću sklonost pijenju i bila su sklonija seksualnim aktivnostima, uključujući i spolne odnose. Djeca su, između ostalog ispitivana o općoj dobrobiti, mišljenju koje imaju o svom izgledu, vremenu koje provode s roditeljima i nastavnicima. Pokazalo se da će oni koji imaju nesređenu obiteljsku situaciju i teže razgovaraju s roditeljima i nastavnicima lakše početi piti. 

Vođa istraživanja, Mark Bellis, rekao je kako je studija pokazala da će djeca koja piju i spolno su aktivna češće biti nezadovoljna školom i obiteljskim životom. Zbog toga lako mogu izgubiti potporu najbližih i obrazovne ustanove te povećati rizik od tinejdežrskih trudnoća i dobivanja spolnih bolesti.

I kod nas ista situacija

Prema riječima profesora Danijela Buljana, predstojnika Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice 'Sestara milosrdnica', ni situacija u Hrvatskoj nije bitno drugačija. Kako kaže, 'općenito je točno da su djeca nezadovoljna iz bilo kojih razloga, bilo to obiteljskih ili nekih drugih, u većem riziku da puno prije počnu piti pa i uzimati druga sredstva ovisnosti. Kompletna situacija koja dovodi do uzimanja alkohola dovodi i do toga da djeca stupaju u rizične seksualne odnose'. Dodao je kako je dob u kojoj djeca počinju sa prvim alkoholiziranjima slična je u svim europskim zemljama pa tako hrvatski osnovnoškolci sa prvim opijanjima počnu već u svojoj dvanaestoj godini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene