Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji koji svojoj djeci dopuštaju da kopaju po blatu i jednu hranu koja im je pala na pod vjerojatno ih time štite od težih bolesti, poput kardiovaskularnih, kasnije u životu, objavili su američki znanstvenici.


'Naše istraživanje sugerira da ultra čisto, ultra higijensko, sterilno okružje u početku života može pridonijeti višoj razini upalnih procesa u organizmu kasnije u životu', rekao je autor istraživanja Thomas McDade sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovo umro zbog bakterija iz tuša Slika nije dostupna Stanični "otisak prsta" za identifikaciju bolesti

Amerikanci su u suradnji s filipinskim znanstvenicima pratili više od tri tisuće filipinske djece od njihova rođenja do 22. godine. Ta su djeca odrastala u znatno lošijim higijenskim uvjetima od njihovih američkih vršnjaka, ponekad i u društvu domaćih životinja, poput svinja ili pasa, koje su slobodno tumarale kućanskim dvorištima.Utvrđeno je da su maleni Filipinci bili podosta podložniji infektivnim bolestima u djetinjstvu, ali su zato već u tinejdžerskim godinama imali 80 posto manju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CPR, indikator upalnih procesa) od Amerikanaca.

Izlaganje bakterijama dobro

Naravno, rekao je McDade, to ne znači da treba kupiti svinju i pustiti je da se slobodno kreće kućom, ali pojašnjava zašto je važno izložiti djecu u ranom dijelu života običnim bakterijama i virusima.'Te bakterije i virusi nikada ne rezultiraju nekom teškom kliničkom bolesti, ali igraju važnu ulogu u razvoju imunološkog sustava', rekao je.

'Imunološkom sustavu treba aktivan odnos s okolinom kako bi se razvio, a pretjeranom čistoćom uskraćujemo mu važne informacije koje mu za taj razvoj trebaju', naglasio je McDade, i sam otac dvogodišnjeg djeteta koji, po vlastitim riječima, svom sinu kaže da pokupi i pojede hranu koja mu je pala na pod. ( Hina)