Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno u Tennesseju na djeci rođenoj 1998. i 1999. pokazalo je da do navršene 5. godine 33% djece ima učestale upale uha.


Za razliku od toga, djeca rođena 2000. i 2001. koja su cjepljena cjepivom protiv pneumokokne infekcije imaju samo 29% slučajeva upale uha. Slična je situacija i u New Yorku (28%).

Vezani članci Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson - 3 U Hrvatsku stiglo više od sedam tisuća doza Johnson&Johnsona, ali zasad ništa od cijepljenja Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

Cjepivo protiv pneumokokne bakterije se daje u 4 navrata prije navršene 2. godine života i spriječava pojavu upale pluća (pneumonije) i meningitisa. 

Zamijećeno je da smanjuje učestalost upale uha u djece uzrokovanu pneumokoknom bakterijom.

Svako treće dijete do 3. godine preboli najmanje 3 upale uha. 

Upala može biti akutna - praćena bolom, temperaturom i plačem ili sekretorna, kada se u šupljini srednjeg uha skupi tekući sadržaj koji nije upaljen pa bol i plač obično izostaju.

Upale uha možete spriječiti ako perete svoje i djetetove ruke nakon ispuhavanja nosa, ako koristite jednokratne rupčiće te 
povremeno isperete djetetov nos fiziološkom otopinom.