Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubitak pamćenja

Borba protiv Alzheimera: 80.000 oboljelih u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski je dan borbe protiv Alzheimerove bolesti. Od bolesti koja dovodi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja i osobnosti, u svijetu boluje 38 milijuna ljudi, u Hrvatskoj oko 80 tisuća.

U početku bolest nije lako prepoznati jer se simptomi mogu pripisati staračkoj zaboravljivosti. No ubrzo dolazi do teškoća u čitanju i pisanju, nesnalaženju u prostoru, sve slabijeg razumijevanja govora. Bolest je neizlječiva, no postoje lijekovi koji usporavaju i ublažavaju bolest. Jedan od takvih, memantin, odnedavno je i na listi lijekova HZZO-a.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

'To nije dovoljno, to je mali dio, tek su vrata odškrinuta. Postoje i drugi lijekovi koji nisu stigli na listu, a trebali bi. Isto tako, mi nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta za te bolesnike', rekao je doc.dr.sc. Ninoslav Mimica, iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

>> Istraživanje: Poremećaji spavanja indikator Alzheimera

'Gledate ga svaki dan kad dođete kući, pokušavaš komunicirati s njim, ali on blokira, ne ide, onda ga gledate kao biljku neku', rekla je Maja Gabor, supruga oboljelog od Alzheimera.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene