Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Anemični stariji muškarci u rizičnoj skupini nakon zahtjevne operacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muškarci stariji od 65 godina čija krvna slika pokazuje sniženu ili povišenu vrijednost crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), u većoj su opasnosti od potencijalnog fatalnog ishoda nekoliko dana nakon zahtjevnijeg kirurškog zahvata od drugih pacijenata.

Istraživanje je, prenose britanski mediji, provedeno na 310,311 muškaraca u životnoj dobi od 65 i više godina, koji su bili podvrgnuti zahtjevnijem kirurškom zahvatu. 

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Riječ je o prvoj studiji ovog tipa koja pokazuje da čak i vrlo slaba anemija ili policitemija - povišen broj eritrocita od uobičajenog u perifernoj krvi, poveća rizik od smrtnog ishoda nakon zahtjevnog kirurškog zahvata kod starije muške populacije.

Liječnicima je otprije poznato da su osobe s dijagnosticiranom anemijom ili policitemijom u većoj opasnosti od potencijalnih komplikacija koje nakon operacije kod nekih pacijenata mogu završiti i fatalno, no do sada nije bio postavljen precizan prag koji bi ukazivao kod koje je skupine, ovisno o dobi ili spolu, ta opasnost povećana.

Voditelj istraživanja s američkog Sveučilišta Brown Wen-Chih Wu izjavio je kako se nada da će njihovo istraživanje pomoći liječnicima da bolje interpretiraju rezultate testova hematokrita (postotka krvnih stanica u ukupnoj krvi).

Kao prvi uzrok za ovakav ishod znanstvenici navode srčani mišić koji kod određenog broja starijih muškaraca ima limitiranu sposobnost obrane od abnormalno visokih ili niskih vrijednosti eritrocita koju pokazuje krvna slika u istome trenutku kad su suočeni sa stresom poput zahtjevnog kirurškog zahvata, a drugim uzrokom povećanog rizika od smrti kod starijih muških pacijenata nekoliko dana nakon operacije liječnici smatraju krvnu sliku koja pokazuje povišenu ili sniženu razinu eritrocita prouzročenu nekim drugim razlozima koji sami po sebi mogu doprinijeti smrtnosti.

Profesorica kliničke gerontologije na britanskom Sveučilištu Cambridge Kay-Tee Khaw smatra pozitivnim to što su "autori istraživanja definirali razinu hematokrita povezanu s ishodom operacije i ustvrdili kolika je opasnost od smrtnog ishoda nakon operacije i kod koje skupine pacijenata, što je iznimno važno, jer će kirurzima i liječnicima pomoći da na vrijeme prepoznaju rizične skupine među onima će biti podvrgnuti zahtjevnijim operacijama, zbog čega će takvim pacijentima moći posvetiti veću pozornost".

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 1997. do 2004. na muškim pacijentima starijim od 65 godina koji su, primjerice podvrgnuti artroplastici koljena, kirurškom zahvatu na prostati ili operaciji preponske kile u nekoliko medicinskih centara diljem SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene