Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Statistike pokazuju da u Hrvatskoj posljednjih godina svaki četvrti brak završava razvodom, no znate li kakvo je stanje u ostalim zemljama i svijeta?


Velika Britanija- Razvodi zbog recesije

Stopa razvoda u Velikoj Britaniji nije se znatno mijenjala u posljednjih deset godina, no 2010. godina donijela je preokret.Stopa razvoda porasla je za 5 % u odnosu na godinu ranije.Ovaj je skok, kažu stručnjaci, posljedica gospodarske recesije, smanjenja prihoda i sve većih dugova.

Italija- Razvodi zbog majki

Vezani članci Miley Cyrus i Liam Hemsworth (Foto: Instagram) Ljubavna saga bivših supružnika koji su braku izdržali "čak" 8 mjeseci konačno je gotova Kobe Bryant Tragičan kraj velike ljubavi: Kobe Bryant i supruga imali su romansu o kakvoj mnogi mogu samo sanjati

Jednom je prilikom britanski Guardian objavio rezultate istraživanja koji su pokazali kako 3 od 10 brakova u Italiji završava razvodom zbog velike povezanosti muškaraca s njihovim majkama. 'U Italiji su muškarci još uvijek jako povezani sa svojim majkama, na primjer, majke često plaću na vjenčanjima svojih sinova, ali ne od sreće, nego od tuge', rekla je psihologinja Annamaria Cassanese.

Kina- Politika za smanjivanje stope razvoda

Kineski poštanski uredi imaju u ponudi mogućnost da napišete pismo svom bračnom drugu koje će njemu biti dostavljeno tek sedam godina nakon što ste ga vi napisali i poslali. Na taj način država pokušava spriječiti razvode braka podsjećajući parove nakon sedam godina zbog čega su se uopće vjenčali i kakve su osjećaji imali jedno prema drugom.

Japan- Sindrom umirovljenog muškarca

U razdoblju između 1985. i 2000. godine udvostručila se stopa razvoda među parovima koji su bili u braku 20 godina i više. Stručnjaci taj fenomen objašnjavaju tzv. 'sindromom umirovljenog muškarca'. Naime, u Japanu muževi često rade u nekom udaljenom gradu, te tamo i žive, a kad se nakon umirovljenja za stalno vrate kući shvate kako uopće ne poznaju svog supružnika.

Rusija- Najviša stopa razvoda brakova na svijetu

Najveća zemlja na svijetu ima i najvišu stopu razvoda brakova- 5 razvoda na 1000 ljudi, kažu podaci iz 2010. godine.