Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tko bi rekao da je prijestolonasljednikova supruga tako zahtjevna.


Daleko je od svjetskoga rekorda, no i najduža hrvatska riječ beskrajno je zahtjevna za izgovoriti. Ima 30 slova, odnosno 31 znak, i svaka vam čast uspijete li je iz prvog pokušaja naglas pročitati bez poteškoća. Tri, četiri, sad: prijestolonasljednikovičičinima!

Vezani članci Pacijent zaražen koronavirusom na intenzivnoj njezi, ilustracija U BiH četvrti dan za redom raste broj novih slučajeva: Danas rekord od 716 novozaraženih Branko Kolarić Brojni zaraženi osjećaju tegobe mjesecima nakon što su preboljeli koronu, epidemiolog poručuje: "To su dugotrajni efekti ove epidemije"

I doista, naduža riječ hrvatskog književnog jezika (ukoliko zanemarimo velike brojeve koji se mogu pisati kao jedna riječ) jest: prijestolonasljednikovica.

...odnosno, izvodeći ga u umanjenicu: prijestolonasljednikovičica
...u posvojni pridjevski oblik za ženski rod: prijestolonasljednikovičičina
...odnosno u padežu u množini: prijestolonasljednikovičičinima

Kad smo već na temi, eto i ostalih hrvatskih riječi koji se nalaze u top 5, pa ako vam se danas baš lomi jezik, pokušajte ih redom izgovoriti naglas, pogotovo onu na trećem mjestu.

2. antisamoupravnosocijalistički 29 slova
3. ezofagogastroduodenoskopija 27 slova  
4. samoupravnosocijalističkoga 27  
5. najneindustrijaliziranija 25 slova

Izvor Wikipedia

Najduža riječ na svijetu

Kada je u pitanju najduža riječ na svijetu, tu se lome koplja oko toga koja zaslužuje titulu. Guinnessova knjiga rekorda kao najdužu priznaje sanskritsku riječ od 428 slova, dok na Wikipediji pak stoji da pobjeđuje sljedeća

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

koja nam također dolazi iz istog jezika i koja sadrži 431 slovo na latiničnom pismu.

Neki kao najdužu na svijetu priznaju i onu od 189.819 znakova, puno kemijsko ime proteina titina zaslužnog za pasivnu elastičnost mišića. Prosječnom čovjeku je potrebno oko tri i pol sata da je izgovori.

Naravno da se našao netko tko je to i pokušao. Ako imate tri i pol sata viška...