Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak odgovara

ZVUČI LUDO, ALI... Možemo li ispaliti smeće na Sunce?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovor je - da. No, isplati li se to? To je pak sasvim druga priča.

Zbrinjavanje otpada, kojeg je iz dana u dan sve više, postalo je jedno od gorućih globalnih pitanja današnjice. Recikliranjem pokušavamo spasiti eko-sustav koliko god je to moguće, no istina je da se većina otpada i dalje spaljuje.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Prva presuda u povijesti Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj

A što kad bismo taj otpad mogli spaliti negdje daleko od Zemlje na nekoj super visokoj temperaturi, primjerice, 5-15 milijuna stupnjeva Celzijevih? Upravo na tom tragu bilo je i pitanje jedne slušateljice BBC-jeve radijske emisije 'Future'. Dotična je stručnjake upitala - možemo li ispaliti smeće na Sunce?'

Morate priznati, pošteno pitanje, ako možemo poslati sonde na komete onda ispaljivanje smeća na najbližu nam zvijezdu ne bi trebao biti nikakav problem.

Ili ipak?

Profesor Andrew Pontzen kaže kako bi ta ideja lako propala zbog omjera težine otpada i troškova ispaljivanja rakete do Sunca.

Naime, da bi se neka raketa lansirala u orbitu s ciljem putovanja dublje u svemir, potrebno je 200 milijuna dolara. Ako je nosivost rakete 7000 kilograma onda bi to značilo da svaki kilogram koji šaljemo u svemir košta oko 41.000 dolara što je ipak malo previše za uništavanje nekoliko plastičnih boca i omota.

Iako neke tvrtke planiraju napraviti jeftinije rakete koji bi mogle spustiti cijenu lansiranja na oko 90 milijuna dolara, Sunce je i dalje udaljeno 150.000 000 kilometara od Zemlje te će nam i dalje biti potrebne goleme količine jako skupog goriva.

Dakle, je li teoretski moguće? Apsolutno. A je li isplativo? Baš i ne.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene