Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za svjetlost meteora zaslužna je njihova velika brzina.


Metori su poznati ljudima otkada su prvi puta pogledali u nebo. No, mnogi ne znaju što su meteori. Sastoje se od malih krhotina, ne većih od riže ili zrnca pijeska, koje konstantno upadaju u Zemljinu atmosferu.

Kako prodiru sve dublje, tako se, zbog trenja, samozapaljuju. Obično se to događa na mezosferi, na visini od oko 80 kilometara. Veće krhotine, brže se kreću pa su i sjajnije. Najsporije u našu atmosferu ulijeću brzinom od 12 kilometara na sat, a najbrže putuju sa 72 kilometra na sat.

Vezani članci Suze svetog Lovre, Perzeidi - 3 Astronom o Suzama sv. Lovre: "Bljesak koji vidimo može biti dug  30 km. Komadić koji to napravi je veličine pahuljice" Slika nije dostupna Pogledajte što će se događati s njemačkim satelitom kad uđe u atmosferu

Nakon Super Mjeseca slijedi nova nebeska čarolija!

Upravo je brzina ono zbog čega ti sićušni objekti tako jako sjaje. Kinetička energija koju nose proporcionalna je njihovoj masi i pomnožena s brzinom na kvadrat što znači da oni objekti koji se kreću jako brzo nose i velike količine energije, a upravo ona se pretvara u svjetlost koju noću vidimo na nebu, piše Phys.org.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook