Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima ih još

FOTO Ostala zaboravljena: Otkriće vrijedno 90 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je otkriće procijenjeno na 90 milijuna kuna.

Vrijednu i rijetku kopiju povelje Magna Carta sasvim je slučajno otkrio britanski arhivist prilikom pregledavanja starih viktorijanskih albuma u gradu Sandwichu.

Dokument Magna Carta napisao je 1215. godine biskup od Canterburyja kako bi ojačao snagu engleskog kralja Johna, poznatog kao i Ivan bez zemlje.

Kopija iz Sandwicha je sedma za koju se zna da je otkrivena. Prilično je oštećena i nedostaje jedna trećina originalnog teksta, no bez obzira na to, njezina se vrijednost procjenjuje na oko 90 milijuna kuna, kazao je profesor Nicholas Vincent za Guardian, a prenosi Time.

Ovo je dokument koji od nemilosrdne kraljevske vladavine čuva V. Britaniju!

Pročitajte i ovo Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se" Abdul Shakoor Ezedi - 1 Potraga još traje Napadač koji je majku i djecu polio kemikalijom snimljen u dućanu: Ima ozljede, već je osuđen za seksualno zlostavljanje

'Vjerojatno još negdje postoji jedna ili dvije Magne Carte koje još nitko nije otkrio', kazao je Vincent.

Magna Carta Libertatum smatra se prvim pisanim ustavnim zakonom Engleske, i uopće prvim pisanim ustavnim aktom u svijetu.

Originalne kopije Magne Carte, jednog od najvažnijih dokumenata u britanskoj povijesti, po prvi puta će se naći na jednom mjestu povodom obilježavanja 800. godišnjice njezina potpisivanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene