Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najvažniji dokument

Ovo je dokument koji od nemilosrdne kraljevske vladavine čuva V. Britaniju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve četiri postojeće originalne kopije Magne Carte, jednog od najvažnijih dokumenata u britanskoj povijesti, po prvi puta će se naći na jednom mjestu iduće godine povodom obilježavanja 800. godišnjice njezina potpisivanja 1215.

Magna Carta jedan je od ishodišnih dokumenata britanske ustavnosti. Najvažniji element Magna Carte aktualan je i danas: njime je ograničena svojevoljna vladavina monarha te su vladari stavljeni u zakonski okvir unutar kojega su mogli djelovati.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Potpisana je nakon kratkog građanskog rata i uspješne opsade Londona koju su proveli pobunjeni plemići sa sjevera Engleske jer više nisu htjeli plaćati nerazumno visoke poreze kralju.

Rijedak primjerak Magna Charte, više od 700 godina starog dokumenta, prodan je na dražbi u New Yorku za 21,3 milijuna dolara.

U trenutku kada je kralj Ivan Bez Zemlje potpisao Magna Cartu, raskrstio je sa stoljećem i pol nemilosrdne normanske vladavine Engleskom. Premda Magna Carta nije uspostavila mir, ona je do danas preživjela kao trajan simbol vladavine prava i postavila temelj za uspostavu britanske ustavne monarhije.

Kralj Ivan je naredio svojim pisarima da naprave više kopija tog dokumenta, a samo su četiri ostale do danas. Dvije se nalaze u British Libraryju, jedna u katedrali u Lincolnu u istočnoj Engleskoj i jedna u katedrali u Salisburyju na jugozapadu zemlje.

Kopije Magne Carte, koje će se sve naći u British Libraryju na jedan dan 3. veljače 2015. godine, moći će pogledati 1.215 ljudi koji će biti odabrani putem natječaja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene