Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanja o Bogu

Više o Bogu znaju ateisti nego vjernici, provjerite koliko vi znate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko istraživanje pokazalo je da o religiji puno više znaju deklarirani agnostici i ateisti nego oni koji se smatraju vjernicima.

Poslije njih, najbolje su odgovorili židovi i mormoni. U prosjeku, ljudi nad kojima je provedeno istraživanje odgovorili su točno na polovicu pitanja, a mnogi od njih su pali baš na pitanjima o vlastitoj vjeri.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ponovno posvetiti ili ne? Panika nakon seksa u crkvi: Muškarac na sudu, svećenici vijećaju što napraviti s oltarom Slika nije dostupna Izvješće UN-a Izvješće: Ateisti u svijetu trpe progon i diskriminaciju

>> Top 10 pitanja na koje ne postoje odgovori

>> Hawking: Svemir nije kreirao Bog, samo zakoni fizike

Čak 53 posto protestanata nije znalo tko je Martin Luther, a 45 posto katolika je pogrešno odgovorila kako su kruh i vino samo simboli, a ne prava krv Kristova. Postavlja se pitanje kako to da o vjeri više znaju nevjernici nego oni koji se predstavljaju vjernicima.

Odgovor na to pitanje pokušao je dati znanstvenik Alan Cooperman koji tvrdi da ateisti zapravo dosta razmišljaju o religiji te da nisu indiferentni. Također, istraživanje je pokazalo da su ateisti i agnostici dobro obrazovani i često znaju o vjeri više od obrazovanih vjernika. 'Ateisti u Americi su uglavnom odrastali u vjeri koju bi nakon samostalne odluke svojevoljno napustili', tvrdi Cooperman.

Stephen King napisao Moby Dicka

Zanimljivo je i to da je najviše točnih odgovora, čak 89 posto, imalo pitanje smiju li učitelji u javnim školama voditi molitve. Odgovor je ne. Mormoni i protestanri imali su najviše točnih odgovora o Bibliji i kršćanstvu, a manje od polovice budista nije prepoznalo Dalaj Lamu kao jednog od njih. Oko dvije trećine muslimana znalo je da je stanovništvo Pakistana muslimansko, no samo jedna četvrtina njih je znala da i Indonezija ima muslimansku populaciji.

Što se tiče općeg znanja, koje je također provedeno u sklopu istraživanja, tri od pet Amerikanaca ne zna tko je potpredsjednik SAD-a, a 4 posto njih misli da je Moby Dicka napisao Stephen King.

Ako želite provjeriti jeste li informiraniji o vjeri pokušajte sami riješiti upitnik i usporediti se s Amerikancima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene