Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I oni ljetuju

VIDEO: U čemu se kupaju svećenici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako mogu svi, mogu i oni. I svećenici i časne sestre će na godišnji odmor. Naša ekipa istražila je gdje će ljetovati i koliko će potrošiti.

'Na more idem rjeđe, ali volim planine, brda, Alpe, svake godine odem tako negdje', otkriva Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale. 'Kombiniram malo more i Dalmatinsku zagoru, selo, mir i tišinu uz Cetinu gdje se čuje samo cvrčak i kad riba iskoči iz vode i ništa drugo', kaže pak don Anđelko Kaćunko.

Pročitajte i ovo Previše turista u Dubrovniku - 2 Prvi u Europi Dubrovnik prestigao Veneciju po broju gostiju po stanovniku: Velike turističke brojke donose i niz problema Uživanje na plaži turizam u Hrvatskoj Nije sve tako sjajno: Turističke zajednice upozoravaju na nekoliko ozbiljnih problema

U čemu se kupaju svećenici?

No, neki svećenici na more odlaze raditi. 'Sa 30-oro djece smo imali tjedan dana ljetovanja. Organiziramo za njih ljetovanja, gdje zajedno spavamo, jedemo, idemo na kupanje na plažu', opisuje svoj odmor don Pejo Orkić, župnik Marije Pomoćnice. Na pitanje kupaju li se svećenici normalno u kupaćim gaćama, odgovaraju da drugačije i ne mogu. 'Ako si na plaži naravno da ćeš se obući onako kako se inače svi oblače'.

Časne sestre ljetuju u samostanima ili kod obitelji

Ali ne mogu svi na plažu. U malim župama nema zamjene, pa se dva svećenika mogu samo zamijeniti za župu na nekoliko tjedana. Časnim sestrama su pak velik problem mala primanja, pa ljetuju ili u samostanima na obali ili odu svojim obiteljima. Budući da smo mi stalno u nekakvom 'muvingu' to je mlin i treba se malo povući u tišinu. Evo baš je danas bilo evanđelje, Isus kaže svojim učenicima apostolima da idu malo u tišinu na osamu. Kao što je potreban dnevni i tjedni i godišnji odmor je potreban svakom čovjeku', objašnjava don Kaćunko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene