Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdulji vlak bez vozača

VIDEO: Najveći metro na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najdulji vlak bez vozača na svijetu, najveća postaja podzemne željeznice - Dubai je opet počeo rušiti svjetske rekorde svečanim otvorenjem podzemne željeznice, prve u nekoj zemlji Perzijskog zaljeva.

Podzemna željeznica, puštena je u promet jučer navečer, na simboličan datum, 09/09/09, u trenutku kada je divovski sat otkucao 9 sati i 9 minuta i na postaji uz jedan od najvećih trgovačkih centara u Dubaiju. Prvi počasni putnik novog vlaka bio je suveren Dubaija, šeik Rašid bin Saed Al Maktum, poništio je voznu kartu posluženu mu na srebrenu pladnju i zatim se s uglednim gostima ukrcao u vlak na prvu vožnju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Putnicima nije smiješno Neviđena greška strojovođe vlaka zvuči kao da je ispala iz vica: "Ovo se nikad nije dogodilo" Željeznički tunel ispod La Mancha Prekinut željeznički promet Zbog iznenadnog štrajka ugroženi planovi milijunima putnika: "Preporučujemo odgodu putovanja"

Na postaji al-Ittihad u središtu grada, najvećoj postaji podzemne željeznice u svijetu, kako tvrde vlasti, šeik je u kapsulu 'pohranio tajnu poruku' za buduće naraštaje, koji će je otvoriti poslije 37 godina. Dubai, emirat i glavni grad jednog od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata u naftom bogatoj državi, godinama zadivljuje svijet divovskim i nadasve raskošnim projektima - najvišim tornjem na svijetu, najvećim umjetnim otocima na svijetu, najvećim trgovačkim centrima na Bliskome istoku i najvećim zatvorenim skijalištem. Zbirci najvećih pridružio je sada i najdulji vlak bez vozača u svijetu .

Početna cijena podzemne željeznice bila je 4,4 milijarde dolara kada je projekt krenuo 2005., a s vremenom je premašila 7,6 milijardi. Iako su radnici radili u tri smjene kako bi završili posao do simboličnog datuma, danas je u prometu samo 10 od 29 postaja podzemne željeznice. A da u toj danas bogatoj zemlji nije sve oduvijek bilo zlatno, svjedoče crno-bijele fotografije izložene na postajama podzemnih željeznica s prikazom siromaštva u kojemu su stanovnici živjeli nekada kad im je izlov bisera bio glavni izvor prihoda. Na novinarsko pitanje kakva je budućnost Dubaija s obzirom na međunarodnu financijsku krizu, šeik je odgovorio: 'Bit će novih projekata'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene