Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgradili ga nacisti

U najvećem hotelu na svijetu nikada nije odsjeo nijedan turist...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gotovo pet kilometara pješčane obale njemačkog baltičkog otoka Ruegena proteže se najveći hotel na svijetu. Svih 10.000 soba ima pogled na more, ali otkako je izgrađen prije 70 godina u njemu nijedan turist nije odsjeo.

Radi se o hotelu Prora kojeg su između 1936. i 1939. godine izgradili nacisti u okviru programa 'Kraft durch Freude' čiji je cilj bio širenje nacističke propagande putem raznih aktivnosti za njemačke radnike, piše amusingplanet.com.

Pročitajte i ovo Hotel u Splitu - 2 Susjedi nisu oduševljeni Misteriozna Ukrajinka kupila je pet luksuznih nekretnina: Navodno je upletena u aferu s prodajom namirnica vojsci Ilustracija Kakva bizarnost Netko je policiji dojavio o masovnoj pucnjavi u hotelu te ranjenih 20-ak osoba: Specijalci dojurili na teren, pokazalo se da je dojava lažna

Na izgradnji hotela radilo je čak 9000 ljudi, a bio je zamišljen kao 'sve u jednom' odmaralište s kinima, bazenima, dvoranama i pristaništem za brodove. Hitlerovi planovi za Proru bili su epskih razmjera. Prvotni plan bio je izgraditi odmaralište sa 20.000 soba, u svakoj bi se nalazila dva kreveta, ormar i umivaonik, a sanitarni čvorovi bili su zajednički na svakom katu.

No, rat se dogodio prije završetka izgradnje hotela pa su se i Hitlerovi prioriteti promijenili, a dio Prore zauzeli su izgnani Nijemci. Kasnije je postao vojni kompleks vojske Istočne Njemačke, a nakon ujedinjenja korišten je u svrhe Vojno-tehnološkog sveučilišta. 90-ih godina azil su tamo tražile izbjeglice s prostora bivše SFRJ.

>> Ovo će biti najviši hotel na svijetu, gradi se 20 godina!

Danas je Prora više-manje napuštena. Samo je nekoliko blokova zgrada prenamijenjeno u druge svrhe, kao što je , primjerice, hostel. Sada postoji plan da se od Prore napravi moderno odmaralište s 300 kreveta, teniskim terenima, bazenom i malim shopping centrom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene