Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Infracrveni skener otkrio je povišenu temperaturu na jednom zidu faraonove grobnice što ukazuje na mogućnost tajnog prolaza.


Iza grobnice faraona Tutankamona možda se nalazi skrivena prostorija i grobnica druge najpoznatije egipatske kraljice - Nefertiti. Ili nekog drugog člana kraljevske obitelji.

Ministar Manduh el Damati rekao je da su preliminarne analize infracrvenim skenerima pokazale da sjeverni zid grobnice ima drugačiju temperaturu od ostalih. Jedno od objašnjenja ove pojave je da se u zidu nalazi skriveni prolaz.

Ugledni britanski arheolog Nicholas Reevs ove godine je objavio rad u kojem tvrdi da se u grobnici faraona nalaze dva prolaza koja su potom zapečaćena i prebojana. Napisao je da je grobnica originalno napravljena za kraljicu Nefertiti, ali da su je svećenici morali otvoriti 10 godina nakon njezine smrti, jer nisu imali vremena da grade novi mauzolej za Tutankamona, piše Independent.

Vezani članci Slika nije dostupna OTKRIĆE IZ EGIPTA Tutankamon je imao bodež koji nije s ovog svijeta Slika nije dostupna Znanstvenici optužuju Egipćane: Skrivate istinu

Međutim, ministar je napomenuo da se u skrivenoj prostoriji možda nalazi Kija, supruga faraona Ehnatona.

KREĆE POTRAGA Na pragu 'najvećeg arheološkog otkrića u povijesti'

'Provest ćemo niz ispitivanja kako bismo ispitali područje gdje je temperatura drugačija. Skeniranje će trajati oko sedam dana', rekao je el-Damaty.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook