Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako je teorija točna...

KREĆE POTRAGA Na pragu 'najvećeg arheološkog otkrića u povijesti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izazov za znanstvenike koji nestrpljivo čekaju početak istraživanja.

Tim stručnjaka na čelu s britanskim arheologom Nicolasom Reevesom ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. rujna i ispitati nalazi li se iza sjevernog zida tajna vrata.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Egiptu (Foto: AFP) Oštećen turistički autobus Eksplozija u Egiptu kod piramida: Ozlijeđeno najmanje 17 osoba, većina su strani turisti Egipatske piramide (Foto: AFP) Pronašli su rampu Kako su se gradile piramide? Otkriće koje bi moglo rasvijetliti jednu od najvećih misterija u ljudskoj povijesti

Reeves je u kolovozu objavio studiju u kojoj tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti pokopana u grobnici svog posinka Tutankamona. Rezultati službenog ispitivanja bit će objavljeni tek na konferenciji u Kairu, nakon dovršetka radova.

Ako je Reevesova teorija točna, to će riješiti čitav niz nedoumica o Tutankamonovoj grobnici, koje su desetljećima mučile stručnjake. Primjerice, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi.

Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno za to vrijeme. U kombinaciji sa slikama, Reeves smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao "grobnica unutar grobnice".

Istraživanje: Nefertiti je Tutankamonova majka?

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica čuvene lijepe kraljice Nefertiti, ukrašen je religijskim motivima, možda u obredu koji je Nefertiti trebao poslužiti kao "onostrana" zaštita. "Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti", piše Reeves, a prenosi Yahoo News.

Nefertiti, čije ime znači "ljepotica je stigla", bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III. u 14. stoljeću prije nove ere. Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovirala umjetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.

Njena titula znači da je vjerojatno imala i vladarsku funkciju te da je poslije Ehnatonove smrti bila faraon. Ipak, unatoč njezinom izuzetnom statusu, smrt i mjesto pokopa ostali su misterij do danas.

Ako je Reeves u pravu, skrivena grobnica vjerojatno krije puno veće bogatstvo od Tutankamonove. "Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u povijesti", rekao je Reeves za The Economist.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene