Istraživači su otkrili da je bodež egipatskog faraona Tutankamona bio napravljen od željeza koje je na Zemlju stiglo na meteoru.


Jedno od najpoznatijih arheoloških otkrića, Tutankamonova grobnica, otkrivena je davne 1922. godine, a od tada neprestano stižu nova otkrića o životu velikog vladara.

Vezani članci Brač Otvorili grobnicu i premjestili kosti njihovih predaka: "Tužna sam i razočarana. Izbacuju kosti mrtvih ljudi da bi grobnicu ustupili drugoj obitelji" Pronađeni ostaci žrtava poraća (Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja) Uz zagrebački potok pronađeni ostaci četvero ljudi: "Potvrđeno je postojanje masovne grobnice"

Najnovije otkriće tiče se bodeža s kojim je faraon pokopan. Naime, znanstvenici su otkrili da je bodež faraona Tutankamona napravljen od željeza koje je na Zemlju stiglo na meteoru.

Budući da je bodež pronađen odmah nakon otkrića grobnice, već se dugo nagađa o tome od čega je točno napravljen bodež.

Pomoću nove tehnologije i rendgenski fluorescentne spektrometrije znanstvenici su došli do otkrića koje pokazuje da je bodež napravljen od materijala koji su stigli iz svemira, piše Independent.

Samo jedan ima točno ovaj odnos nikla i kobalta, a riječ je o Khargu, otkrivenom 2000. godine pored luke Mersa Matruh, zapadno od Aleksandrije.

Osim toga, već je ranije utvrđeno da su drevni narodi bili svjesni toga da postoje različite vrste željeza, a imali su i poseban naziv za one koji nisu sa Zemlje. Naziv 'Željezo iz svemira' koristili su za opis meteorita od kojih su izrađivali određene predmete kao što je Tutankanov bodež.

Faraon Tutankamon preminuo je u dobi od 19 godina, a Egiptom je vladao između 1332. i 1323.