Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUPER TEHNIKE

Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate

Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 1
Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 1 Foto: PR
Nije rijetkost da nam se ponekad teško natjerati na obavljanje određenih zadataka, ali dugoročno riskiramo susret s hrpom neobavljenog posla. Srećom, i ovom se izazovu može doskočiti. Rješenja su nadohvat ruke, a po njihovom broju, čini se kao da cijeli svijet tu i tamo ima problema s produktivnošću. Donosimo vam pet odličnih savjeta kako raditi brže, ugodnije i svjesnije, uz jedan tajni dodatak - glazbu.

1. Organizirajte radni prostor

Pročitajte i ovo Huawei Watch GT 2 Pro - 1 ZA SVAKI TIP SPORTAŠA Bez obzira na sport, Huawei Watch GT 2 Pro prati svaki vaš trening Huawei Watch GT 2 Pro dostupan u prednarudžbi uz FreeLace Pro bežične slušalice na dar - 1 Vrhunski pametni sat u primamljivoj ponudi Huawei Watch GT 2 Pro dostupan u prednarudžbi uz FreeLace Pro bežične slušalice na dar

Okolina u kojoj radimo može utjecati na našu produktivnost. Osigurajte, za početak, dovoljno svjetla, zraka i topline. Prostorija u kojoj radimo ne bi trebala biti pretopla jer nas može uspavati, ali ni prehladna jer ćemo se fokusirati samo na to. No idealni uvjeti ovise od osobe do osobe, pa ih sasvim prilagodite sebi i svojim radnim navikama. Na stol si možete postaviti bocu vode kako biste cijelo vrijeme bili hidrirani, a ako više volite prošetati do kuhinje, iskoristite to vrijeme za kratku pauzu i “protegnite noge”.

Bonus savjet: Personalizirajte svoj radni stol. Na pozadinu računala stavite omiljenu fotografiju vaših najbližih, uokvirite inspirativan citat koji obožavate ili jednostavno dodajte biljku na radni stol i uživajte u opuštajućem pogledu na zelenu boju.

2. Vodite računa o mailovima

Odgovaranje na mailove može biti pomalo iscrpljujuć zadatak, ali ovaj korak je poprilično važan u strukturiranju dnevnih obaveza. Možda vam je ostao koji mail od jučerašnjeg dana ili nekoliko prethodnih dana i ta vas informacija može negdje u pozadini “mučiti” te smanjiti vašu koncentraciju. Dan je, stoga, preporučljivo započeti rješavanjem nepročitanih i neodgovorenih mailova. Možete i na kraju svakog radnog dana odvojiti 5 do 10 minuta vremena i proći kroz inbox kako biste bili sigurni da vam ništa relevantno nije promaklo. Nalazite li se u intenzivnom razdoblju na poslu i dobivate veće količine mailova no inače, pokušajte s vođenjem bilješki.

Bonus savjet: Nisu svi e-mailovi jednako važni. Vaš pretinac dolazne pošte možete organizirati u različite kategorije i dodijeliti im razinu prioritetnosti. Ako imate previše mailova koje nećete nikada ni pročitati, kao što je velik broj newslettera koje ne čitate već neko vrijeme, odjavite se s liste primatelja i time dugoročno osigurajte manje mailova u inboxu.

3. Dobra stara to-do lista

Iako se čini pomalo staromodnom, to do lista svoju “vječnost” među tehnikama produktivnosti duguje upravo visokoj funkcionalnosti. Stvaranje to-do liste u startu zahtijeva određenu dozu koncentracije, jer zapravo se morate sjetiti svih svojih obaveza koje morate obaviti, a onda ih još i poredati po važnosti. Ali upravo to je već pola posla! Stručnjaci kažu da su najefektivnije one na kojima se nalaze samo tri stavke, odnosno tri najvažnije stvari kojima se želite posvetiti taj dan. Ovaj princip povećava produktivnost jer pomaže u fokusiranju na prioritete i konkretne zadatke. Ususret tjednu prepunom obavezama, ne škodi iskušati drugačiju metodu organizacije posla, zar ne?

Bonus savjet: Uz svaki obavljeni zadatak upišite i koliko vremena vam je trebalo za njegovo rješavanje kako biste dobili uvid u procese koji vam oduzimaju najviše vremena. Tko zna, možda nakon njihova usustavljivanja u konačnici pronađete i dodatno vrijeme za sebe.

4. Pomodoro tehnika

Susrećete li se s činjenicom da se brzo umarate ili gubite volju za poslom, a do sljedećeg godišnjeg imate još tjedana i tjedana, među rado korištenim i popularnim tehnikama je i pomodoro. Naziv je dobila po kuhinjskom satu u obliku rajčice, a podrazumijeva kombinaciju rada i pauza u vremenskim intervalima. Osmišljena je prije koje desetljeće, ali se o njoj još uvijek priča. U originalu, vrijeme je podijeljeno na 25 minuta rada bez prekida i distrakcija, a onda slijedi manja pauza od 5 minuta i kasnije veća od 15 minuta. Koliko ćete vremena u kojoj fazi provesti možete odrediti i sami, važno je da ne preskačete prijeko potrebne pauze.

Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 1 Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 2 (Foto: PR)

Bonus savjet: Ljubitelje glazbe će naša sljedeća preporuka posebno oduševiti: u pauzi si pustite omiljenu pjesmu. Slušanje glazbe vas možete opustiti, tako da se izvršenju sljedećeg zadatka vratite – spremniji. Za potpuni doživljaj opremite se Huawei FreeBuds Pro slušalicama, koje vam osiguravaju kristalno čist zvuk. Osim toga, Huawei daruje tri mjeseca Deezer Premium glazbenog servisa, tako da imate dovoljno vremena da pronađete novu omiljenu pjesmu.

5. Nagradite se omiljenom aktivnošću

Stres nas može kočiti u kvalitetnom obavljanju dnevnih zadataka. Na njega nitko nije u potpunosti imun, ali postoje načini na koje možemo upravljati time kako utječe na našu produktivnost. Uz kvalitetniju organizaciju vremena i zadataka te planiranje dnevnih obaveza, možete unaprijed spriječiti da vas rokovi zateknu nespremnima. Osim toga, možete pronaći i tehnike koje vam na dnevnoj bazi mogu pomoći da se osjećate bolje. Bilo da se radi o meditaciji, ispijanju omiljenog čaja na kraju dana ili u pauzama, razgovoru s prijateljem, tjelovježbi ili pripremi ukusnog obroka, važno je da pronađete svoj idealan model opuštanja. Kada na dnevnoj bazi uvedete ovu naviku, sljedeći radni dan započet ćete puni energije i produktivniji.

Bonus savjet: Ples potiče stvaranje endorfina, poznatog i kao hormone sreće. Imate li priliku, pronađite 10 minuta u danu u kojem ćete se prepustiti plesnim ritmovima. Smeta li vašim ukućanima buka, idealno rješenje su Huawei FreeBuds Pro slušalice. Osigurat će vam fantastičan zvuk, a činjenica da su bežične omogućava vam i lakoću pokreta. Što na kraju dana prija više od malo vremena posvećenom sebi? Uživajte u relaksaciji!

Posebna ponuda

Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 1 Top 5 koraka uz koje ćete ostati produktivni i dovršiti sve što trebate - 3 (Foto: PR)

Korisnici koji kupe FreeBuds Pro slušalice do kraja godine ili isteka zaliha, dobit će na dar audio knjigu našeg popularnog znanstvenika Igora Rudana „Očekujući vatre“ koja donosi njegova razmišljanja o izazovima 21. stoljeća, a novim korisnicima vrhunskih bežičnih slušalica će biti dostupna u domaćoj aplikaciji Book&Zvook koju je moguće preuzeti iz AppGallery trgovine.

Kako bi preuzeli audio knjigu, korisnici trebaju preuzeti Book&Zvook iz AppGallery trgovine i registrirati se sa svojom mail adresom. Nakon toga, u postavkama je potrebno odabrati „Iskoristi promo kod“ te unijeti serijski broj svojih novih FreeBuds Pro bežičnih slušalica (nalazi se na pakiranju). Knjiga „Očekujući vatre“ potom će ih dočekati u njihovoj audioteci.

Za one koji žele više

Osim vrhunskih pametnih slušalica FreeBuds Pro, Huaweijevim su korisnicima na domaćem tržištu dostupni i brojni drugi napredni uređaji. U ponudi prodajnih partnera mogu se pronaći i vrhunski povoljni pametni telefon P Smart 2021 te pametni satovi s pregršt funkcija Watch GT 2 Pro i Watch Fit. Također, ove godine kompanija je zaokružila svoj hardverski ekosustav u Hrvatskoj predstavljanjem MateBook serije prijenosnika koje odlikuju iznimne performanse i izdržljiva baterija, a nedavno je na globalnoj razini predstavljena i nova Mate 40 serija pametnih telefona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene