Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uređaji koji mnogi od nas danas koriste, nestat će iz upotrebe do vremena kad odrastu djeca rođena u posljednjih nekoliko godina. Današnja djeca ili ih se uopće neće sjećati, ili će ih se sjećati tek maglovito.


Avram Piltch iz Laptopmag.com istražio je koje uređaje, koji su sastavni dio našeg svakodnevnog života i rada, naša djeca vjerojatno neće poznavati.

Dial-up internet

Vezani članci Dijete, ilustracija Nije sve tako crno: Pet gradova lani bilježilo demografski plus. Znamo i koja su najčešća imena za bebe Zašto djeca plaču? Roditelji na rubu živaca podijelili zašto im djeca plaču i nasmijali ljude diljem svijeta

Jedna 23-godišnjakinja svom je starijem kolegi kazala kako se ne sjeća vremena prije bežičnog interneta. Njezini su roditelji, naime, imali dial-up, ali ona je bila toliko mala da se toga uopće ne sjeća. Dial-up se još uvijek ponegdje koristi, ali kada današnja djeca odrastu imat će samo sjećanje na njega.

Fotoaparati

Kamere pametnih telefona već otimaju mjesto fotoaparatima koji se nalaze u gotovo svakoj kući. Za razliku od fotoaparata koje sa sobom nosimo samo u prilikama kada mislimo da ćemo nešto fotografirati, pametni su telefoni uvijek uz nas.

Fiksni telefoni

Godine 2010. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u izvijestio je da 26 posto kućanstava u toj zemlji koristi samo bežične telefone. Do 2017. fiksni telefoni naći će se tek u nekim obiteljima, dok će većina ljudi koristiti isključivo mobitele. Do 2027., predviđa se, većina tvrtki također više neće koristiti fiksne linije i time će uštedjeti mnogo novca.

Sporo paljenje kompjutera

Najveća frustracija PC ere je čekanje da se kompjuter upali. Današnja djeca neće poznavati tu vrstu frustracije. Budući korisnici računala gotovo ih nikada neće gasiti, već će ih 'buditi iz sna' (sleep mode) u jednoj sekundi. Gasiti kompjutere neće se morati niti radi instaliranja updatea. Sistem će update instalirati bez restarta.

Kina dvorane

Kraj kina predviđa se od kada je u upotrebu ušla televizija, ali ovog puta to će se stvarno i dogoditi iz mnogobrojnih razloga. Prvo, s HD televizijom i 3D sjedalima koji su sve više dostupni prosječnom kućanstvu. Drugo, filmska studija i njihovi partneri kabelske televizije, počeli su prikazivati filmove na zahtjev, istog trenutka kada se film prvi put prikazuje u kinu. Trend je to koji će se najvjerojatnije nastaviti. Uostalom, kino ulaznice mnogo su skuplje od filmova koji se premijerno mogu gledati u vlastitom domu.

Miš

U sljedećih pet godina, cijena touch screena bit će toliko mala da će ih svaki display, od televizora do laptopa, vjerojatno imati. Nije vjerojatno da će miš nestati iz uporabe preko noći, ali će uskoro biti tek sekundarno pomagalo.

3D naočale

Od kada je moguće gledati 3D filmove, gledatelji su nosili naočale kako bi mogli iskusiti trodimenzionalne efekte. Međutim, u proteklih godinu dana, na tržištu se mogu naći i 3D rješenja za koje nije potrebno koristiti naočale.

Daljinski upravljači

Kada su danas sredovječne osobe bile djeca, mnoge obitelji imale su televizor bez daljinskog. A da bi promijenili program morali su ustati s kauča i prići televizoru. U sljedećih nekoliko godina, velik dio kućanstava za promjenu kanala na televizoru koristit će ili pametne telefone ili kombinaciju gesta i glasovnih naredbi.

Telefonski brojevi

Vjerojatno znate napamet telefonske brojeve bliskih osoba. No, većinu brojeva danas ne biramo, već osobu s kojom želimo razgovarati biramo iz opcije kontakti u mobitelima. Kada želimo razgovarati s nekim putem interneta bojevi nam čak i ne trebaju. U budućnosti prilikom upoznavanja osobe čiji kontakt želimo, vjerojatno je više nećemo pitati za broj već 'user ID'.

Faksevi

U doba elektroničke pošte, instant poruka, postoji samo jedan razlog zašto još netko koristi faks uređaje. Taj razlog ima veze s potpisima. Neke kompanije i njihovi odvjetnici prihvaćaju samo ručni potpis kao važeći na formularima. Tri će stvari dotući korištenje faks uređaja. Prvo, više kompanija će početi prihvaćati online formulare s elektroničkim potpisom kao važeći. Drugo, za one koji ne vjeruju elektroničkom potpisu, touch uređaji omogućit će ljudima da se potpišu. Na posljetku, ukidanje fiksnih linija također će onemogućiti faks uređajima da rade.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.