Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici uzbuđeni

Nevjerojatne fotografije bacile novo svjetlo na život tajnovite ribe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenik dr. Simon Oliver rekao je da mu je pregledavanje fotografija bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu.

Nevjerojatne fotografije dolaska na svijet mladunčeta morskog psa mlatca bacilo je novo svjetlo na život te tajnovite, osjetljive ribe, piše BBC.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije"

Vjeruje se da su snimke nastale tijekom podvodnih istraživanja 2013. i objavljene u časopisu Coral Ref prve snimke poroda ove vrste. Znanstvenik dr. Simon Oliver sa sveučilišta u Chesteru izjavio je da je to i 'prva snimka poroda bilo koje oceanske vrste'.

Dodao je da mu je pregledavanje fotografija bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu.

Kakav ulov - Običnom udicom ulovili monstruma!

'Radili smo svakodnevni posao, promatrali. Jedan od naših fotografa Attila Kaszo uslikao je morskog psa i kada je razvio fotografiju i pokazao mi je bio sam izvan sebe', rekao je .

Dr. Simon Thorrold sa oceanografskog instituta Woods Hole u Massachusettsu opisao je fotografiju kao 'nevjerojatnu'.

'Nikada prije nisam vidio takvu snimku bilo kojeg plavog morskog psa. Moguće da se radi o prvoj snimci takvog događaja, iako je to teško sa sigurnošću reći', dodao je.

Oliver, koji proučava morske pse mlatce u podvodnim planinama Filipina, kaže kako to potvrđuje koliko je to područje važno za tu ugroženu vrstu.

VIDEO Pitali ste se kako bi izgledalo da vam je morski pas za leđima? Upravo ovako...

Te su podmorske planine 'postaja za čišćenje' morskih pasa koji tamo odlaze da bi se riješili parazita, rekao je.

'No, čini se da se ne radi samo o čišćenju, što je samo po sebi važno, nego da služi i kao rodilište', istaknuo je dr. Oliver koji želi da se to područje proglasi zaštićenim morskim prostorom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene