Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je u maloj seoskoj slastičarnici u Bizovcu pokraj Osijeka lokalni slastičar uspio proizvesti sladoleda s okusom nikotina bio je to samo jedan od mnogih neobičnih okusa sladoleda koji se prodaju u svijetu.


Stan Frankenthaler koji se bavi proizvodnjom sladoleda za 35 zemalja odao je nekoliko tajni o okusima ledene slastice diljem svijeta, a posebno onim najbizarnijim. Nakon što su Japanci na svoje tržište pokušali ubaciti sladoled 'Chunky Monkey', kupci baš nisu bili oduševljeni iako su njegovi sastojci bili banane i orasi. Ali kada je u prodavaonice stigao sladoled u kojem se nalaze komadići sirovog konjskog mesa, odmah je posao veliki hit. U različitim zemljama omiljeni okusi sladoleda variraju. U nekim zemljama okusi su ponešto i zastrašujući, poput onoga s okusom Viagre koji se prodaje u Venezueli.

Vezani članci Atlas tradicionalnih okusa - 1 Predstavljen Atlas tradicionalnih okusa, a kuhar otkrio što najviše vole jesti Vatreni Slika nije dostupna U Londonu i psi mogu uživati u sladoledu

>> Stiže sladoled s okusom nikotina

Tko je izmislio sladoled?

Ni jedna kultura ne može tvrditi da je sladoled baš njihov izvorni proizvod. Povjesničari ni danas nisu sigurni gdje je on prvi puta proizveden. Rimski car Neron navodno je tjerao svoje robove da mu donesu snijeg s planina tako da ga može konzumirati s voćem i medom. Kinezi su u sedmom stoljeću voljeli snijeg pomiješan s mlijekom, piše MSNBC.

Europljani vole orašasto voće

Danas najviše sladoleda pojedu Amerikanci i Australci, pokazalo je istraživanje Euromonitora. Ali gotovo svaka zemlja uživa u njemu. U istočnim kulturama sladoledi su manje slatki. 'U SAD-u više volimo da u sladoledu imamo bombončića i kolačića, dok druge zemlje više vole voćne okuse ili čajne', rekao je Frankenthaler. 31 okus koji se prodaje u 35 različitih slastičarna za koje radi u nekoliko zemalja svijeta variraju. Sladoled od šafrana veliki je hit na Bliskom istoku, dok je čokolada omiljen okus Amerikanaca. Europljani su ljubitelj orašastog voća. Kada su tržištu SAD-a pokušali prodati sladoled s okusom ruže, jedan je kupac komentirao da ima okus kao pazuh njegove bake.