Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali pomagači za svaki dan

Jesu li ove sitnice promijenile i vaš život?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muzej znanosti u Londonu organizirana je izložba 'Heroji iz sjenke - genijalne svakodnevne sitnice'. Često i ne znamo kako su nastale a u upotrebi su nam svakodnevno. Evo mali podsjetnik.

Spajalice

Pročitajte i ovo Dan inovacija u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) U planu širenje i u inozemstvo Dan inovacija u Splitu: Pored Rive postavljen selfie stup koji se puni putem solarnih ploča Slika nije dostupna Vođa o kojem se priča PUTINOV ŽIVOT - 11 zanimljivih činjenica o ruskom predsjedniku

Postoje već 100 godina, prvo su imale malo drugačiji oblik a ovaj današnji imaju od 1894. godine. Njih je patentirao Amerikanac Samuel Fay.

Gumice za teglice

Njih je patentirao Englez, Stephen Perry 1845. godine. Uglavnom su crvene boje. Zašto? Statistika tvrdi da će se ljudi prije potruditi da podignu gumicu koja im je ispala ako je ona crvene boje. Engleska pošta godišnje iskoristi oko 342 milijuna crvenih gumica kojima se milijuni pisma razvrstavaju u uredne grupice.

Konzerve

Jedna od onih sitnica koje su danas nezamislive; čuvaju hrana i čine ju svježom dugo vremena. Njihov 'dolazak na svijet' treba zahvaliti Napoleonu koji je ponudio veliku nagradu onome tko uspije pronaći način da vojnici ne umiru od gladi. Rješenje je ponuđeno 1810. u obliku hermetičkih zatvorenih kontejnera. No trebalo je pričekati na patent zatvarača da uđu u širu upotrebu.

'Pucketava' folija

Konstuirana još 50-ih godina prošloga stoljeća, isprva nije bila prihvaćena ali se izumiteljima Alfredu Fildingu i Marcu Chavannesu sreća osmijehnula kada ih je IBM počeo stavljati u pakiranja svojih računala. Uz to, 'pucketava' folija postala je i omiljena 'igračka' koja smiruje stres i ujedno zabavlja.

Štipaljka

Štipaljka koju danas koristimo nepromijenjena je od 1853. godine. Ispostavilo se da je izum savršen jedino što se promijenilo je materijal. Nekad isključivo drvene, danas u široj upotrebi one plastične.

Vješalice

Albert Parkhouse dobio je inspiraciju za vješalice davne 1904. dok je na poslu promatrao gomilu kaputa. Uzeo je žicu i napravio vješalicu.

Flasteri

Slične ljepljive krpice korištene su za lijepljenje malih rupica na različitim povšinama. No 1920. godine Earl Dickson, radnik u Johnson & Johnsonu došao je na ideju da bi se slično moglo koristi i kod posjekotina.

Kartonska kutija za jaja

Potpuno genijalan izum. Davne 1911. urednik u lokalnim novinama pozvan je da posreduje u sporu između seljaka i vlasnika hotela koji nije htio platiti punu cijenu jer su mu jaja uvijek dolazila razbijena. Ishod spora nije poznat ali smo dobili kartonske kutije za jaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene