Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije fotoshop

Minijaturna pustinja usred sibirskih planina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako bi vam kad pogledate ove fascinantne fotografije pustinje usred planinskih vrhova prekrivenih snijegom prvo palo na pamet kako se radi o fotoshopu, ipak nije tako.

Radi se o jednoj od misterija prirode - pustinji Chara usred planinske tundre u Sibiru. Nalazi se u regiji Transbaikal, 40-ak kilometara od glečera Kodar te samo 6 kilometara od prijestolnice regije, istoimenog grada Chara . Dugačka je 10, a široka samo 5 kilometara, a neke od pješčanih dina su visoke i do 30 metara.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Jeste li znali Ključne su za naše živote: Polovinu stanovništva opskrbljuju vodom, a mi im ne vraćamo istom mjerom Eksplozija u Rusiji Zapalio se vlak VIDEO Ukrajina je detonirala eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru?

Ipak, znanstvenici tvrde kako Chara samo izgleda kao pustinja ne da to ustvari nije iz mnoštva razloga, poput primjerice, količine vlage. Procjenjuje se kako je u periodu glacijacije prije 55 do 100 milijuna godina te da je prvotno bila delta jezera ispred glečera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene