Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće štivo

Jovanka je pravi borac, a u knjizi će se otkriti mnoge Titove tajne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beogradski pisac i intelektualac Žarko Jokanović, koji je nedavno objavio feljton o životu Titove udovice Jovanke Broz i u svakodnevnom je kontaktu s njom, u listopadu će objaviti i njezinu autobiografsku knjigu, koja će, poručuje 'otkrit će se mnoge tajne!'.

Jovanka Broz (89) otkrila je Jokanoviću brojne tajne iz zajedničkog života s  doživotnim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, rekao je pisac u razgovoru za Anadolu Agency (AA), koji prenosi portal Vijesti.ba.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Slika nije dostupna Ostala je veliki misterij Odvjetnik Jovanke Broz otkrio nepoznate detalje: ''Sa sobom je uvijek imala pištolj za likvidaciju''

Ispričao je kako je nekadašnja prva  dama Jugoslavije dobro i da se uspješno oporavlja nakon što je 23. kolovoza primljena u beogradsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Čovjek koji je nedavno objavio feljton posvećen životu Jovanke Broz, a koji je izazvao mnogo pažnje na Balkanu, ističe da svakodnevno odlazi u posjetu Titovoj supruzi.

'Ona je bistrog uma, priča, šalimo se, veliki je  borac. Uvjeren sam kako će dobiti i ovu bitku! Dosta joj znače pozdravi koje joj prenosimo, to zanimanje javnosti, domaće i inozemne, koje je podjednako veliko u svim dijelovima bivše Jugoslavije', kaže Jokanović.

>>Poboljšalo se stanje Jovanke Broz

Brozova je, kaže, u puno boljem stanju od dana kad je primljena u bolnicu.

'Vjerujem kako će liječenje trajati još neko vrijeme', poručio je Jokanović, koji nije želio prognozirati kada bi Jovanka Broz mogla napustiti beogradsku bolnicu.

Priča kako se Jovanki javljaju s raznih strana, te kako joj svi nude pomoć.

'Njoj svaki pozdrav i svako zanimanje, kako kaže, grije dušu. To je za nju veliki poticaj u ovim teškim trenucima koje proživljava. To je i velika satisfakcija nakon svega što je prošla i prolazi proteklih 36 godina', rekao je.

Zajedno s potpredsjednikom Vlade Srbije Rasimom Ljajićem i bliskim rođacima Jovanke Broz angažirao se na sanaciji vile u kojoj je prva dama živjela.

'Ta se kuća treba što hitnije renovirati, kako bi se Jovanka imala gdje vratiti kad napusti bolnicu. U ovim uvjetima to je apsolutno nemoguće. Ona je jedna  nedostojna ljudskog življenja, to je velika sramota ove države što je to dozvolila. Mi smo se na sastanku kod Rasima Ljajića usaglasili kako se obnova mora ubrzati. Jovanka 33 godine živi u privremenom smještaju, a ja mislim kako joj ova država treba bar trajni smještaj osigurati', rekao je Jokanović.

Dodaje kako je velika sramota Srbije da 'žena koja je prvoborac, veliki antifašist, nosilteljica Partizanske spomenice, dva Ordena hrabrosti i Ordena zasluga za narod - nema ništa'.

Početkom listopada bit će objavljena Jokanovićeva knjiga u kojoj donosi prvu i cjelovitu Jovankinu ispovijest o njezinu životu. Knjiga će se pojaviti na tržištu čitave bivše Jugoslavije.

'Jovanka, svakako, zna mnoge Titove tajne, zna mnoge tajne tog vremena i to znanje tajni tog vremena je jedan od glavnih razloga njezinog progona. Pričali smo i o tim tajnama. Tih tajni koje zna Jovnka Broz plašili su se njezini mučitelji i progonitelji iz tadašnjeg državnog vodstva, prvenstveno brinući za vlastite položaje.Ona je dosta toga ispričala, sve će to biti u knjizi', potvrdio je Jokanović.

Jovanka Broz je, po Jokanovićevim riječima simbol Jugoslavije, države koje nema, a zanimanje za Jovanku Broz upravo oslikava 'naše odnose prema toj državi.

'Ona je svakako motiv za tu priču i njezina sudbina je i priča o svima nama s ovih prostora. Često to ponavlja i sama Jovanka. To nije samo priča o njoj, to je što se svakome od nas može dogoditi. Priča o Jovanki i njezinoj sudbini je priča o odnosu države prema pojedincu, bahatosti nekih moćnika, svemoći pojedinaca koji ne prezaju ni od zlostavljanja jedne žene, starice. Kad se to događa nekadašnjoj prvoj dami, supruzi predsjednika Tita, što se tek može dogoditi običnim ljudima?', završno će beogradski pisac Žarko Jokanović. (Vijesti.ba/AA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene