Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kiša meteora

Jedinstveni prizor: Noćas na nebu suze Sv. Lovre

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noćas će se na nebu vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KIŠA METEORA Magija na nebu: Suze svetog Lovre obasjale su noćas cijelu Hrvatsku, pogledajte fantastične prizore Slika nije dostupna Kiša meteora Evo kako je 'zaplakao' sv. Lovro

Ta pojava traje oko tjedan dana, a vrhunac doseže 11. i 12. kolovoza, kada se u jednom satu na noćnom nebu vidi i po 60 meteora, rekao je stručni suradnik Zvjezdarnice u Zagrebu Ivan Romštajn. Riječ je o ostacima kometa Swift-Tuttle, otkrivenog 1862. godine, vidljivih svake godine u kolovozu kada Zemlja prolazi kroz njegov rep.

>> Meteor zabljesnuo na kanadskom nebu

Astronomi objašnjavaju da Zemlja tada ulazi u oblak prašine i plinova pa se te čestice sudaraju s atmosferom našeg planeta brzinom od 200 tisuća kilometara na sat i izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu. Astronomi ih zovu i Perzeidama, a u narodu je uvriježen naziv suze sv. Lovre jer se to događa upravo na taj blagdan. Slična pojava meteorskih rojeva događa se i u prosincu, kada se pojavljuje još više meteora, no suze sv. Lovre su popularnije jer je ljeti lakše i ljepše provesti noć na otvorenom. Kišu Perzeida nabolje je promatrati od ponoći do svitanja na što tamnijemu mjestu, po mogućnosti izvan grada. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene