Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nacionalni park „Krka“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni park „Krka“ smješten je u Šibensko-kninskoj županiji i obuhvaća područje od 109 km2 porječja Krke i njezina toka osobitih prirodnih fenomena.

Na njegovom području nalaze se mnogi kulturnopovijesni spomenici poput arheoloških lokaliteta (Oziđana pećina, Burnum), srednjovjekovnih utvrda (Ključica, Nečven, Trošenj, Kamičak, Bogočin), etnografije (vodenice/mlinice), spomenika sakralne baštine (Visovac, manastir Krka) te spomenika industrijske arhitekture (HE Krka). Nacionalnim parkom proglašen je 24. siječnja 1985. godine zahvaljujući geomorfološkim, hidrološkim i pejsažnim vrijednostima krajolika sa sedrom kao temeljnim fenomenom.

Pet je ulaza u Park: Lozovac, Skradin, Roški slap, manastir Krka i Burnum.
Skradinski buk najduži je, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Slap tvore sedrene barijere, otoci i jezera, a može ih se razgledati zahvaljujući mreži staza i mostova sa spletom vodenica i etnografskom zbirkom koje svjedoče o gospodarskoj prošlosti Šibenika i cijelog kraja.

Otok Visovac spada među najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske na kojem se od 1445. nalazi franjevački samostan u florističko-hortikulturalno krajobraznom spomeniku. Uz samostan se nalazi crkva Gospe Visovačke sa vrijednom zbirkom knjiga i umjetnina.

Uzvodno Krkom je Roški slap, prostrano slapište kojeg čine glavni slap i mnoštvo rukavaca, kaskada (u narodu poznatih kao Ogrlice) i sedrenih otoka.

U blizini se proteže poučno-pješačka staza Stinice (Visovac) – Roški slap – Oziđana pećina u dužini od 8,5 km, jedna od najljepših pješčanih staza u Hrvatskoj. Oziđana pećina mjesto je od izuzetne arheološke, prirodne, kulturološke i povijesne vrijednosti. Ljudska prisutnost u pećini bila je neprekidna od 5000 do 1500 pr. Kr., a danas je u pećini uređena arheološka zbirka in situ.

Manastir Krka smješten je u Carigradskoj dragi, na samoj sredini kanjona rijeke Krke. Podignut je na temeljima starog, eremitskog samostana i jedno je od najvažnijih duhovnih središta pravoslavne Dalmatinske eparhije sa sjedištem u Šibeniku. Uz njega se nalazi crkva sagrađena u bizantskom stilu.

Uzvodno od Manastira Krka su ostaci rimskog vojnog logora Burnum, koji se nalaze neposredno iznad Manojlovačkih slapova, najvišeg slapa na rijeci Krki.
Burnum je sagrađen na prijelazu stare u novu eru, na strateški važnom položaju s kojeg se kontrolirao prijelaz preko rijeke Krke. Vidljivi su ostaci lukova koji su pripadali zapovjedništvu logora i ostaci amfiteatra.

Posjetiteljima su dostupni dodatni vidikovci s kojih se pruža zadivljujući pogled na slapove i rijeku, izuzetnu vegetaciju, geomorfološke oblike stijena te brojne poučno-pješačke staze.

http://www.np-krka.hr/

Nacionalni park „Krka“ dio je bogate prirodne baštine Republike Hrvatske, osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode, kao i dio ekološke mreže Natura 2000.

https://www.parkovihrvatske.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene