Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Živi u plićacima Australije i jugoistočne Azije, a životni vijek traje joj samo nekoliko mjeseci.


Morska osa na glasu je kao jedna od najopasnijih životinja na svijetu. Njezin otrov može ubiti 60 odraslih ljudi. Naraste do veličine košarkaške lopte i može težiti do dva kilograma. Njezino veličanstvo - meduza.

Živi u plićacima Australije i jugoistočne Azije. Životni vijek traje joj samo nekoliko mjeseci, a u kasno ljeto odrasla meduza odlazi na mriješćenje i nakon toga umire.

Pipci morske ose, a ima ih 50, mogu biti dugački i do tri metra. U njima je pohranjen izrazito jaki otrov koji izaziva nepodnošljive bolove i ubija u roku od tri minute. Čim nešto dotakne, neuron koji upravlja žarnim stanicama na pipcima, šalje signal koji aktivira pohranjeni otrov i vrh meduzinog pipka brzinom metka pogađa plijen, piše National geographic.

Ovaj smrtonosni mehanizam jedan je od najefikasnijih u životinjskom svijetu.

VIDEO Monstruozne meduze uništile podmorje - Norveška u strahu!

Vezani članci Umro patrijarh Irinej Preminuo srpski patrijarh Irinej, imao je koronavirus Napad morskog psa Udarao morskog psa sve dok nije pustio nogu njegove supruge: "Spasio joj je život, zaista je bio nevjerojatan"

Stoga nije čudno da je ova relativno mala meduza ubila više ljudi nego morski psi, krokodili i kamen-ribe zajedno, tvrde znanstvenici. Njen ubod je toliko bolan da se većina ljudskih žrtava utopi, paralizirana ili umre od srčanog infarkta.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook