Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neočekivani oporavci

Misteriozna ozdravljenja: Možemo li natjerati tijelo da se samo liječi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sigurno ste nekad čuli za priču u kojoj je osoba oboljela od raka misteriozno ozdravila. Za takve slučajeve zanimaju se i liječnici.

Rijetki i neočekivani oporavci nekih pacijenata ostavljaju liječnike u čudu. Mogu li ti slučajevi ponuditi važne tragove za liječenje raka?

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Ilustracija Aktualna tema Idete li na preventivne liječničke preglede? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Jedan od slučajeva je onaj u kojem je glavnu ulogu imala 74-godišnja žena koju je uznemirio osip koji nije odlazio. Kasnije su joj u bolnici dijagnosticirali rak kože. Tumor se širio brzo i zračenja ne bi bila učinkovita, a ni liječnici nisu mogli tek tako operirati tumor. Činilo se kao da za nju nema budućnosti. Liječnici su se dugo mučili što učiniti, piše BBC.

Svojoj kćeri je možda spasio život, ali je završio u zatvoru

A onda se počelo događati 'čudo'. Iako nije primala nikavu terapiju, tumor se počeo smanjivati i u nekoliko mjeseci je nestao. Nakon 20 tjedana pacijentica je bila bez raka.

Na neki način sama sebe je izliječila od bolesti koje se mnogi najviše boje. Svi su bili oduševljeni, ali i pomalo zbunjeni. Njezin liječnik Alan Irvine rekao je da je pokazala kako postoji mogućnost da se tijelo očisto od raka, čak i ako je to nevjerojatno rijetko.

Ali pitanje je - kako? 74-godišnja pacijentica uvjerena je da je zaslužna Božja ruka jer je neposredno prije izliječenja poljubila religioznu relikviju. No, znanstvenici su u potrazi za tragovima koji bi mogli učiniti slučajeve samoizlječenja uobičajenijima.

Spektakularni oporavci

U teoriji bi naš imunološki sustav trebao loviti i uništiti mutirane stanice prije nego se razviju u rak. Povremeno se međutim ove stanice uspiju ušuljati ispod radara te se reproduciraju dok ne prerastu u tumor.  Do trenutka u kojem rak dobije pozornost liječnika, oporavak bez bilo kakvog tretmana je vrlo malo vjerojatan. Samo jedan na 100 tisuća pacijenata uspije preboliti bolest bez liječenja.

Ima tešku bolest i želi samo jedno: 'Imam želju živjeti normalnim životom'

Spektakularni oporavci zabilježeni su kod mnogih različitih vrsta raka, uključujući i iznimno agresivne oblike. Kod nekih vrsta raka oni su rijetkost, ali kod primjerice nauroblastoma su iznenađujuće česti i nude neke od najboljih tragova o tome što izaziva spontanu remisiju.

Neuroblastom je vrlo uznemirujuć, ali ponekad može nestati jednako brzo kao što se pojavio, čak i bez medicinske intervencije. Kod dojenčadi mlađe od godinu dana regresija je toliko uobičajena da liječnici imaju tendenciju izbjegavanja kemoterapije odmah nakon dijagnoze, u nadi da će se tumor smanjiti sam od sebe.

Odluka da se tumor samo promatra može biti teška, ali prilika da izbjegnu stresne tretmane dolazi kao olakšanje za neke roditelje. Agonija koja je u svakom slučaju prisutna jedan je od razloga zbog kojih liječnik Garrett Brodeur želi razumjeti mehanizme koji stoje iza nestanka raka.

Za sada ima neke jake tragove kada je u pitanju neuroblastom. Na primjer, za razliku od drugih živčanih stanica, stanice u neuroblastomu razvile su, čini se, sposobnost opstanka bez faktora rasta živaca. To im onemogućuje napredovanje u dijelove tijela gdje je taj faktor odustan.

OTKRIĆE koje bi moglo promijeniti svijet: Hoćemo li konačno pobijediti rak mozga?!

Okidač za spontanu remisiju mogu biti prirodne promjene u tumorskim stanicama neuroblastoma. Bez obzira na promjene, to bi moglo značiti da stanice ne mogu preživljavati bez bitne hranjive tvari.

Ako je tako, lijek koji cilja te receptore mogao bi pokrenuti oporavak kod drugih pacijenata. Već postoje lijekovi čije bi testiranje trebalo uskoro početi.

Poznato vrlo malo

Nažalost, o neočekivanim izlječenjima od drugih vrsta raka zna se vrlo malo.

No, postoje neki tragovi koji dolaze iz pionirskog rada malo poznatog američkog liječnika prije više od 100 godina.

Krajem 19. stoljeća William Bradley Coley borio se da spasi pacijenta s velikim tumorom u vratu. Pet operacija nije uspjelo iskorijeniti rak. Tada je pacijent uhvatio gadnu infekciju kože i groznicu. Dok se oporavio i tumor je nestao.

Coley je pak proveo istraživanje na malom broju drugih pacijenata i otkrio da ako ih namjerno zarazi bakterijom ili ako ih liječi toksinima dobivenim iz mikroba, uništava inače neoperabilne tumore.

Po prvi put transplantiran 3D isprintan kralježak, dječaku spašen život

A može li infekcija općenito biti ključ za stimuliranje spontane remisije? Nedavna studija pokazala je da je 90 posto pacijenata koji se opravljaju od leukemije pretrpjelo još jednu bolest, poput upale pluća, malo prije nego je rak nestao.

Drugi radovi navode slučajeve tumora koji su nestali nakon difterije, gonoreje, hepatitisa, gripe, malarije, ospica, boginja i sifilisa. Nije da mikrobi sami po sebi dovedu do ozdravljenja. Smatra se naime da infekcija potiče imunološki odgovor koji je nepovoljna sredina za tumor.

U svakom slučaju razumijevanje procesa spontane remisije je bitno. Može pomoći u poboljšanju imunoterapije koja hakira našu prirodnu obranu kako bi se borila protiv raka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene