Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarna metoda

OTKRIĆE koje bi moglo promijeniti svijet: Hoćemo li konačno pobijediti rak mozga?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sada imamo stanice koje mogu proizvesti i otpustiti lijek koji će uništiti tumor', pojasnio je dr. Khalid Shah.

Znastvenici s Harvarda otkrili su novi način u borbi protiv raka mozga uz pomoć matičnih stanica. Tim stručnjaka koji je radio eksperimente na miševima koristio je genetski modificirane matične stanice koje su otpuštale smrtonosne toksine, ali oni nisu štetili drugim, zdravim stanicama, piše Independent.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP) Praćeno zdravlje 68.946 ljudi Može li organska prehrana smanjiti rizik od razvijanja tumora? Petogodišnja studija pokušala naći odgovor

Genetski modificirane stanice bile su u stanju uništiti stanice tumora mozga. On je najprije otklonjen kirurškim putem, a onda su matične stanice smještene na njegovo mjesto u biorazgradivom gelu, kako bi mogle uništiti preostale stanice raka.

Otkriće je ocijenjeno izuzetnim.

Razotkrivena bolesna prevara: Uzela novac za kemoterapiju pa platila vjenčanje

'Toksini koji ubijaju rak korišteni su s velikim uspjehom u slučaju brojnih vrsta raka krvi, ali nisu bili toliko efikasni kod krutih tumora. Znali smo još prije nekoliko godina da matične stanice mogu prenositi ljekovite toksine koji će uništiti tumor na mozgu, ali smo trebali stanice genetski modificirati kako ih toksini koje nose ne bi ubili. Sada imamo stanice koje mogu proizvesti i otpustiti lijek koji će uništiti tumor', pojasnio je dr. Khalid Shah.

Vjeruje da bi klinička testiranja mogla početi u narednih pet godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene