Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australska milijunašica ostavila je oporučno svojim kćerima po 5,02 kuna jer je vjerovala da su se 'urotile' i bile odgovorne za smrt njezine majke, odnosno svoje bake.


Valmai Roche, koja je umrla 2009. u 81. godini oporukom je svojim trima kćerima i mužu ostavila po 1,5 australski dolar, 'krvavi novac' kako je naznačila u oporuci, prema kojoj njezina ostavština iznosi oko 2,5 milijuna eura.

Vezani članci Vesna Blašković - 2 Žene koje su rodile u četrdesetima: "Kada sam objavila da sam trudna, na društvenim mrežama dobila sam komentar - djeca imaju pravo na mlade roditelje" Još triput toliko i gospođa iz Izraela će se približiti rekordu (FOTO: Profimedia/Ilustracija) Još uvijek miljama daleko od rekorda: Tek su joj 42, a rodila je već dvadeseto dijete

No, dvije kćeri tvrde da je majka bila 'dezorijentirana' i na Vrhovnom sudu Južne Australije pokušavaju osporiti njezinu oporuku.

Roche, bivša supruga gradonačelnika Adelaidea, ostavila je svojoj obitelji po '30 srebrnjaka u najmanjem mogućem sitnišu' – što je ukupno 30 kovanica od po pet australskih centi – za koje kaže da su 'krvavi novac za Jude'.

Ostatak svog bogatstva ostavila je katoličkoj humanitarnoj zakladi Southern Cross (Južni križ).

Njezina majka Dorothy Maude Haber bila je bolesna i njegovana u njihovoj kući prije nego je umrla. U oporuci se ne navode okolnosti pod kojima je umrla niti gospođa Roche objašnjava čime i kako su to 'urotnice' utjecale na smrt svoje bake.

Doduše, dodaje da kćeri Deborah Hamilton, Fiona i Shauna Roche mogu ravnopravno podijeliti njezin nakit. No, prije toga moraju točno odgovoriti na pitanja o njezinim dnevnicima, koje je vodila od siječnja 1974. do listopada 1981. godine, kada je sastavljena njezina oporuka.

Deborah Hamilton tvrdi da je njezina majka imala 'fiksacije, pogrešne i nepopravljive nazore u pogledu smrti gospođe Haber' te da njezina 'dezorijentiranost' znači da nije bila u stanju 'napraviti razumnu i pravilnu raspodjelu svoje imovine'. Pa je zajedno sa sestrama podigla tužbu kojom zahtijevaju da budu 'imenovane nasljednicama' majčinog bogatstva.

No, Valmai Roche je u svojoj oporuci išla tako daleko da je 'specijalno isključila' svoju djecu i bivšeg supruga 'iz bilo kakvih daljih beneficija', tvrdeći da ih je 'odgovarajuće namirila' zadnjih godina svog života.

Roche, koji je bio gradonačelnik Adelaidea od 1975. do 1977. godine, također je isključen iz daljih potraživanja zbog 'nepovratnog raspada' njihovog braka 1983. godine.

Jedina promjena njezine oporuke načinjena je 1987. godine, kada je antiktni radni stol ostavila kćeri Fioni, koja je i danas na čelu obiteljske tvrtke Roche Group, koja se redovito pojavljuje u listama 200 najbogatijih australskih tvrtki.

Sudski dokumenti su otkrili da je gospođa Roche 2007. zatražila izmjenu svoje oporuke, ali ta 'novija' oporuka nije pronađena. Obiteljski odvjetnici odbijaju komentirati slučaj, jer je nova rasprava zakazana za sljedeći mjesec.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju