Arhitekt Fernando Herrera ima rješenje za problem kako izgraditi kuće koje mogu 'preživjeti' potrese u Kaliforniji.


Herrera predlaže da se kuće rade od fleksibilnih materijala i niti koji se mogu savijati poput mišića. Kada potres udari kuća bi se pomicala zajedno sa Zemljom i na taj način ostala netaknuta.

Vezani članci Novi potres na Banovini Još jedan potres uznemirio stanovnike Banovine: "Ne mogu više", "Bio je kratak, ali strašno jak" Potres, ilustracija Snažno podrthavanje tla u Peruu: Sjevernu obalu pogodio potres jačine 6,1 stupanj, nema opasnosti od tsunamija

>> Ovako grade kuće u Japanu!

Prema časopisu o arhitekturi eVolo  'kuća je akumulacija materijaliziranih linija ili 'struktura'. Intenzivno i opušteno objedinjavanje niti definira prozore i zidove'.

Kuća u osnovi postaje dio krajolika i kreće se zajedno s njim. Cijela njezina struktura, od zidova do prozora je utkana od niti futurističkog materijala koji izgleda poput lijepog prediva.

Sličan projekt nedavno su predstavili i studenti arhitekture Keyla Hernandez i Jason Orbe-Smith.

Ovakve kuće su trenutno samo koncept, no nije isključeno kako će u budućnosti gradovi poput Los Angelesa i San Francisca mogli izgledati kao hrpa pletiva. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.