Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stručnjak za disanje

SpasoNosno rješenje: Kako zapravo djeluju kapi za nos?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikada pitali što kapi za nos sadrže da samo jedna do dvije kapi mogu u trenu riješiti probleme začepljenog nosa. Saznajte za koje se sve zdravstvene probleme mogu koristiti.

Prehlade i hunjavice donose sa sobom i začepljen nos, koje nam otežavaju svakodnevne aktivnosti. U tim trenucima nerijetko trčimo do obližnje ljekarne i tražimo spasonosno rješenje - odnosno kapi ili sprej za nos. Ono što mnogi ne znaju kako zapravo jedna ili dvije kapi mogu u tako kratkom vremenu olakšati disanje i riješiti naš problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svake godine ista priča 3 najveće pogreške koje radimo kada smo prehlađeni Slika nije dostupna stručnjak za disanje Kada i koliko dugo bez posljedica koristiti kapi za nos

Mnoge kapi za nos sadrže dekongestiv za lokalnu upotrebu koji brzo rješava začepljenost nosa. Operil® kapi i sprej za nos primjerice sadrže aktivnu tvar oksimetazolin, vrstu dekongestiva, koji sužavanjem arteriola i u manjoj mjeri kapilara smanjuju nabreklost sluznice nosa i sekreciju, olakšavaju disanje kroz nos te ublažavaju prateće znakove hunjavice.

Karakteristika kapi za nos je da djeluju brzo, već nakon 15 minuta od primjene. Kapi za nos učinkovito djeluju na nadraženu sluznicu nosa i smanjuju tegobe uzrokovane upalama i alergijom, brzo rješavaju začepljenost nosa, značajno smanjuju nabreklost sluznice nosa i lučenje sluzi, a pouzdano djeluju do 12 sati.

Kada ih koristiti?

Kapi za nos, i to samo 1 do 2 kapi u svaku nosnicu,  učinkovito pomažu kod upale nosne sluznice uzrokovane prehladom, peludne hunjavice, upale nosnih šupljina i došupljina, upale srednjeg uha. Kapi za nos ili sprej važno je pravilno koristiti kako bi liječenje bilo uspješno i brzo. 

Korištenje kapi ili spreja za nos ne preporuča se dulje od 5 dana bez nadzora liječnika kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava poput povrata začepljenosti i sušenja sluznice nosa. 

NAPOMENA: Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene