Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako stati na kraj sve većoj „proizvodnji“ otpada u Zagrebu?

PR
PR
Svakodnevni užurbani ritam te loše potrošačke navike ne ostavljaju ljudima dovoljno vremena za promišljanje kako zaštititi okoliš i okruženje u kojem živimo. Posljedica toga je, nažalost, svakodnevno povećanje količine proizvedenog otpada.

Samo u Zagrebu stanovnici godišnje proizvedu više od 750 000 tona otpada. Od toga čak 327 000 tona odlazi na komunalni otpad. S obzirom na sve veću proizvodnju otpada, a slabo razvijenu svijest o njegovim štetnim posljedicama na okoliš te zdravlje ljudi, u posljednjih nekoliko godina pridaje se velika pažnja osvještavanju građana o ovom velikom problemu - kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Sačuvajmo beli Zagreb grad

O čistoći grada Zagreba, a samim time i o boljoj kvaliteti života svih njegovih stanovnika već 95. godinu zaredom brine gradska uprava i Čistoća. Osim toga, pametno, učinkovito i ekološki održivo gospodarenje otpadom postao je prioritet gradske vlasti Zagreba budući da svim stanovnicima želi osigurati europske standarde zaštite okoliša. U tu svrhu u Zagrebu danas imamo 10 fiksnih reciklažnih dvorišta, 5 mobilnih reciklažnih dvorišta, ali i 6 000 spremnika za odvojeno sakupljanje otpada na javnim površinama. Kako bi se građanima olakšao pronalazak njihovih lokacija, razvijena je i interaktivna karta koju možete pogledati ovdje. Nadalje, na tri lokacije - dvije u Kranjčevićevoj ulici te na križanju Primorske ulice i Prilaza Gjure Deželića, postavljeni su i suvremeni podzemni spremnici.

Dodatno, na javnim površinama je uspostavljen sustav od čak 708 zelenih otoka, a njihov broj se stalno povećava. Uz to, usvojen je i Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. s detaljnom i preciznom pripremom te planiranim aktivnostima koje predstavljaju bazu za uspostavu učinkovitijeg sustava gospodarenjem otpadom koji zadovoljava ekološke standarde, kao i europske i nacionalne direktive.

Malim koracima do čišćeg okruženja

Bez obzira na svu infrastrukturu i nastojanja gradske vlasti za podizanjem kvalitete života i očuvanjem okoliša za buduće generacije, potreban je angažman svakog građanina pojedinačno. Važno je znati da učinkovito razvrstavanje otpada počinje u kućanstvu i na radnom mjestu. Osim toga, neophodno je razvijati svijest i kod najmlađih u društvu kako bi i oni jednog dana izrasli u ekološki savjesne građane.


Jedna od izvrsnih prilika za sve građane Zagreba da se uključe u proces razvrstavanja otpada, ali i nauče ponešto o utjecaju otpada na okoliš u kojem živimo, svakako je zabavno-edukativna manifestacija Eko piknik, koja će se održati ovu nedjelju, 17. lipnja, s početkom u 12 sati na Bundeku. Posjetitelji Eko piknika imat će priliku sudjelovati u raznim edukativnim i sportskim radionicama, pogledati predstave za djecu i odrasle te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi svih hrvatskih županija.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene