Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turisti obično u neku državu dolaze kako bi vidjeli znamenitosti po kojima je ona poznata. No, neki od njih odu i korak dalje te naprave štetu koja odjekne ne samo tom sredinom nego i svjetskim medijima.


Da turisti mogu napraviti i te kakvu štetu pokazuje nedavni primjer kineskog tinejdžera koji je tijekom posjeta hramu, starom 3.500 godina u Luxoru, u Egiptu, na figuru isklesanu u zid hrama napisao: 'Ding Jinhao je bio ovdje'. Njegovu je nepodopštinu vidio i vlastima prijavio drugi turist.

Vezani članci Turističke brojke obećavaju Objavljeno koliko turista boravi u Hrvatskoj ovih dana, oni sami poručuju: "Očekujemo sunce, divnu hranu, barove, puno ljudi i zabave" Ponovno je gužva u splitskoj trajektnoj luci 01 Dan obilježile velike gužve prema moru - tražila se karta više za otoke, uvedene i izvanredne linije trajekata: "Zaista je užitak vratiti se u staro normalno"

'Želimo se ispričati egipatskom narodu i ljudima u Kini koje je taj slučaj zgrozio. On je shvatio pogrešku koju je napravio, a mi tražimo vaš oprost. Molimo vas, dajte mu priliku da ispravi to što je napravio', poručili su njegovi roditelji.

>> VIDEO Tinejdžer napravio kolosalnu glupost u hramu starom 3.500 godina

Jedan se Poljak prilikom posjeta Trstu u Italiji, u pijanom stanju pomokrio pred kipom austrijske carice Elisabethe, poznatije kao Sissi. Ovaj će pothvat dobro pamtiti jer, osim što se po svijetu pročulo što je učinio, za njega je dobio i kaznu od 500 eura.

>> Poljski turist se 'olakšao' po kipu kraljice Sissy

Nijemac na Novom Zelandu kući se pokušao vratiti s 44 guštera, zaštićenih vrsta skrivenih u donjem rublju. Taj 58-godišnjak priveden je u nedjelju u zračnoj luci Christchurch jer su carinici u njegovu donjem rublju pronašli paketić u kojem su se skrivali reptili. Ti gušteri su popularni na crnom tržištu u Europi, a one koje je skrivao njemački turist imali su tržišnu vrijednost od približno 30.000 eura.

>> Priveden turist s 44 guštera u gaćama

Šrilankanska policija uhitila je kineskoga turista koji je progutao dijamant vrijedan 13.600 dolara. Kinez je dijamant našao na najvećoj izložbi dragoga kamenja i nakita u Šri Lanci, a da ga je progutao pokazalo se na rendgenu.

Suresh Christopher Wijekoon, vlasnik štanda, kaže da je Chow htio zamijeniti ukradeni dijamant umjetnim. 'Shvatio je da sam ga vidio i odmah ga je progutao', rekao je.

>> Kineski turist progutao dijamant od 13 tisuća dolara

Kad je prvi put pronađena hobotnica sa šest krakova, odnesena je u centar za morski život. Ondje je proučavana i vraćena u more. Kada je drugi put pronađeno ovo rijetko stvorenje, američki turist Labros Hydras koji ju je pronašao na odmoru u Grčkoj - ubio ju je i zatražio lokalnog kuhara da je skuha, piše Daily Mail.

Kuhar je to odbio i rekao mu da se radi o rijetkoj životinji. Hydras je potom hobotnicu skuhao sam, a potom pozvao prijatelja da mu potvrdi je li 'priča' o rijetkoj životinji istina. Kada mu je i prijatelj rekao što je učinio, Hydras kaže da mu je bilo jako žao.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook