Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo i poučno

SVE JE TO KEMIJA Novi pogled na hranu koju svakodnevno jedemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve oko nas je kemija pa tak i hrana. hranu čine, osim teksture i boje, mirisi i okusi. Donosimo vam kemijski pregled nekih od popularnih namirnica.

Kemičar i profesor iz Velike Britanije na svojem je blogu Compound Interest, napravio seriju infografika o prehrambenim namirnicama. Osim prikaza kemijskog sastava, u infografikama se nalaze i neki zanimljivi podaci pa ih svakako provjerite.

1. Kava

Pročitajte i ovo Kazna za branje šparoga - 2 Vrtoglave cijene Ako planirate brati šparoge, nabavite dozvolu jer bi bez nje mogli dobiti kaznu: Ipak, postoji dobra vijest Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem - 3 Samo opušteno Uhvatile ih kamere: Josipa Pleslić ispijala kavu s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane

Okus kave dolazi djelomično od klorogeničkih kiselina, koje čine osam posto neprženih zrna kave.

2.Korijander

Aldehidi koji se nalaze u listovima korijandera, slični su onima koji se nalaze u sapunu ili losionima pa ta biljka nekim ljudima ima okus koji podsjeća na sapunicu.

3. Muškatni oraščić

Kemijski spoj mistricin u muškatnom oraščiću odgovoran je za njegov halucinogeni efekt, koji se javlja ukoliko se konzumira više od jedne zličice tog začina.

4. Čokolada

Spoj teobromin koji ima efekt sličan kofeinu, toksičan je za pse, ako ste se ikad pitali zašto psi ne smiju jesti normalnu čokoladu.

5. Cikla

Zbog čega je toliko crvena? Cikla sadrži spojeve koji se zovu betacijanini, a kad se oni jednom nađu u probavnom sustavu čovjeka i tamo se razgrađuju, čine mokraću crvenom. Stoga ne paničarite ako vam mokraća izgleda kao da je krvava, samo se prisjetite jeste li jeli ciklu taj dan i prethodni dan.

6. Šparoge

zadržat ćemo se još malo na mokraći, jer kiseline jedinstvene samo za ovu biljku, koje ona sadrži, mogući su uzročnik vonja mokraće kod nekih osoba koje ih konzumiraju.

7. Crveni luk

Rezanjem luka oslobađa se enzim, koji razgrađuje spojeve u luku, a kao rezultat te razgradnje javlja se iritacija u očima i suzenje.

8. Limun

Limunska kiselina čini šest posto soka limuna i daje mu toliko gorak okus.

9. Grejp

Kemijski spojevi zvani furanokumarini koji se nalaze u grejpu mogu poremetiti razgradnju nekih lijekova u ljudskom tijelu, stoga ih treba pažljivo jesti.

10. Čili paprike

Zašto su toliko ljute? Zbog kemijskih spojeva kapsacionoida. Kad se ti spojevi vežu za receptore u ustima čovjeka, izazivaju osječaj kad da je usna šupljina zažarena.

11. Čaj

Kemisjki spojevi polifenoli daju svakom čaju njegov okus i boju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene