Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po prvi puta, fizičari su uspjeli 'zaviriti' u srce Sunca, a ono što su otkrili baca sasvim novo svjetlo na Zemljin izvor topline.


Tijekom istraživanja, fizičari su u jezgri Sunca otkrili neutrine, električno neutralne subatomske čestice slabe interakcije i vrlo male mase za koje se vjeruje da su nastale u procesu fuzije. Njihovi rezultati mogli bi otvoriti jedno do sada ne istraženo područje o životu neutrina i njihovom putu od Sunčeve jezgre do Zemlje.

Vezani članci Magla u Zagrebu Nakon hladnog i maglovitog tjedna: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, ljubitelji zime mogli bi doći na svoje Sunce, ilustracija - 1 Idućih nekoliko dana uživat ćemo u pravoj jeseni: Bit će sunčano i ugodno, ali ne zadugo – doznajte kad stiže nova promjena

Istraživanje uz pomoć Borexino instrumenta, jednog od najosjetljivijih detektora neurina, pokopanog na 1,4 kilometara u zemlji, proveli su stručnjaci sa Sveučilišta Massachusetts, piše Daily Mail.

VIDEO Živimo li u mjehuriću? Znanstvenici došli do nevjerojatnih spoznaja

Rezultati njihova istraživanja upućuju na pronalazak neurina, stvorenih proton-proton (PP) fuziji za kojeg je poznato da se odvija u središtu Sunca.

'PP reakcija prva je u nizu reakcija odgovornih za nastajanje 99% energije Sunca', objasnio je dr. Andrea Pocar sa Sveučilišta Massachutess.

Solarni neutroni produkt su niklearnih procesa i raspadanja radioaktivnih elemenata tijekom fuzijskih reaksija u jezgri Sunca. Ove čestice emitiraju se u zvijezde brzinom sunčeve svjetlosti te udaraju u Zemlju više od 420 milijardi puta na četvornom metru Zemlje u svakoj sekundi.

Tijekom putovanja prema Zemlji ostaju gotovo ne promjenjene zbog čega ih je iznimno teško razlikovati od tragova ostataka nuklearnih raspadanja običnih materijala.

Tvrdi da je pronašao 'izvanzemaljsku bazu' na Mjesecu?!

No uz pomoć Borexino instrumenta, stručnjaci su uočili te otkrili iznimno značajne činjenice.

'Prema podacima prikuoljenima ovim istraživanjem upoznali smo se sa začetnicima sunčeve energije, najvećeg proizvodnog lanca. Spoznali smo što se zapravo događa u iznimno vrućoj, gustoj, sunčevoj jezgri', kazao je dr. Pocar.

'Dok nas svjetlost koje vidimo na površini sunca obasjava već za 8 minuta, da bi se emitirala kao svjetlost, radijaciji iz sunčeve jezgre potrebno je na tisuće godina', objašnjava Pocar te dodaje ' uspoređujući dvije različite vrste solarne energije, kao što su neutrini i svjetlo sa sunčeve površine, došli smo do zaključaka o sunčevoj termodinamičkoj ravnoteži na skali od 100.000 godina.'

'Možemo reći da smo zavirili u samu dušu Sunca', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook