Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pitanje legendarnog Groucha Marxa, zašto nije u zatvoru, Demara je vrlo smireno odgovorio - nikad me nisu osudili.


Ferdinand Waldo Demara, bio je najuspješniji prevarant svih vremena. Rođen je 1921. godine u malenom mjestu Lawrence u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Prvu prevaru izveo je vrlo rano u životu - kad nije imao novaca za čokoladu u lokalnoj prodavaonici slatkiša, uspio je prevariti prodavače da dobije besplatne čokolade za cijeli razred.

Vezani članci Policajac, ilustracija Odglumio šefa policije i prodao nevjerojatno prozirnu foru: Policija otkrila tko je staricu preveslao za 100.000 kuna, ali postoji mali problem Slika nije dostupna Na noge lagane! Pogledajte kako su policajci razotkrili prosjaka u invalidskim kolicima

Nakon što je osjetio uzbuđenje koje mu donosi uspješno izvedena prevara, više nije bilo povratka.

Ubrzo se pridružio jednom samostanu pretvarajući se da je redovnik. To je ujedno bila i prevara koju je izveo nekoliko puta u svojoj karijeri. Jednom je prilikom čak pomogao i osnovati vjersko sveučilište.

Pod lažnim imenom i bez diplome, predavao je psihologiju na Sveučilištu u Pennsylvaniji. Isto tako, pod lažnim imenom, studirao je i pravo. No, ipak, njegova najpoznatija prevara je ona koju je izveo za vrijeme Korejskog rata na kanadskom ratnom brodu.

Ukrao je identitet dr. Josepha Cyra i postao kirurg na ratnom brodu HMS Cayuga. Jedino što je znao o medicini bilo je ono što je naučio iz teksta drugog liječnika na brodu kojeg je natjerao da napiše pravila postupanja, u slučaju da se nađe sam na brodu bez ijednog drugog liječnika.

Jednom je prilikom izveo operacije na 19 korejskih vojnika koji su bili izrešetani mecima i šrapnelima. Zbog uspješne karijere, proširio se glas o 'dr. Josephu Cyru', toliko da je vijest došla i do pravog dr. Josepha Cyra. No, ni nakon što je otkrivena prevara, kanadska mornarica nije okrenula postupak protiv Demare.

I tako je on nastavio sa svojom karijerom prevaranta. S vremenom je postao i čuvar zatvora u Teksasu. Razotkriven je nakon što je jednom zatvoreniku pokazao novinski članak o sebi. Kasnije je i svog biografa uspio nebrojeno puta uvjeriti da mu 'posudi' određene količine novca ne bi li se uspio izvesti na pravi put.

U konačnici, Demara se vratio glumatanju redovnika, no u međuvremenu je postao suviše poznat da bi mu ta prevara potrajala. Unatoč svemu, dopustili su mu da ostane u samostanu gdje je i umro 1982. godine.

U videu pogledajte (od 7. minute) Demarin razgovor s legendarnim Grouchom Marxom.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju