Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Koliko vam se puta dogodilo da vam se neki uređaj pokvari ubrzo nakon isteka njegove garancije? Bilo da se radi štednjaku, televizoru ili mobitelu čini vam se kako im je životni vijek tek nešto duži od trajanja garancije.


Sasvim je jasno da nećemo imati istu perilicu rublja dvadeset godina kao što su to nekad imale naše mame i bake. Razlog tome je - planirano zastarijevanje.

Vezani članci Donacija Ante Gotovine Donatori spašavaju hrvatsko zdravstvo, među njima i general Gotovina: "Bez donacija se manje bolnice ne mogu razvijati" Pravljenje zimnice (Foto: Dnevnik.hr) Sezona kiselih krastavaca: Istražili smo isplati li se zimnicu kupiti ili je sam napraviti, evo što smo otkrili

Europski potrošački centar bacio se u istraživanje fenomena brzog kvarenja tehnike i došao do zaključka kako proizvođači danas namjerno rade uređaje koji će se brže kvariti. Konkretnije - perilica rublja se kvari nakon 2500 pranja, mobitel će jedva potrajati dvije godine, a televizor ćete imati upaljen 20.000 sati prije no što ćete ga morati popraviti ili mu potražiti zamjenu.

Proizvođači namjerno pokvare proizvod da biste kupili novi!

Prema izvješću Centra, u softvere ovakvih proizvoda se često ubacuje neka greška koja će ga pokvariti taman kad istekne garancija, a neki proizvođači namjerno koriste dijelove lošije kvalitete.

Međutim tu našim mukama nije kraj. Kad poželimo popraviti pokvareni uređaj, shvatit ćemo da je nove dijelove teško pronaći ili se 'više ne proizvode' zbog čega ćemo biti prisiljeni kupiti novi uređaj, prenosi Blic.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook